Травень 2020
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
03.05.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

Цукор в житті вашої дитини

1 хвилина на читання

Цукор – джерело швидких вуглеводів і енергії. Він активізує роботу мозку, покращує пам’ять і позитивно впливає на багато процесів в організмі. Він відновлює сили і відмінно підходить для активних дітей, хто відчуває серйозні фізичні, емоційні і розумові навантаження.

Цукор підвищує настрій, знімає втому і допомагає при безсонні, пригнічує дію шкідливих мікроорганізмів. Він нерідко служить натуральним консервантом. А солодкий смак страви чи напою принесе дитині насолоду і задоволення.

Звичайно, перераховані корисні властивості солодкий пісок виконує, якщо його вживати в мінімальній та обмеженій кількості.

Основні джерела споживання цукру дітьми

Дуже часто батьки говорять: «Моя дитина практично не їсть цукор!» Якщо дитина не кладе цукор у чай, це не означає, що вона його не споживає. Цукор — одна з головних причин не тільки діабету і зайвої ваги. Цукор — одна з основних причин дитячої дратівливості, запальності, перепадів настрою і швидкої стомлюваності.

 Фахівці British Nutrition Foundation назвали основні джерела прихованого цукру, які найчастіше діти вживають у великій кількості: пластівці, кекси, печиво, соки, газована вода, джеми, шоколад, молочні продукти  і багато іншого.

При виборі готових продуктів звертайте увагу на вміст цукру (зазвичай вказується вміст цукру на 100 грамів продукту). До 5–10 грамів цукру — це низький, нормальний вміст, 15 грамів і більше — високий вміст цукру. Педіатри і дієтологи рекомендують віддавати перевагу продуктам з низьким вмістом цукру.

Коли можна давати дитині цукор

Давати цукор дітям до року категорично не рекомендується. Він просто не потрібен, особливо якщо це новонароджений або немовля. Необхідний обсяг цукрових лактози міститься в грудному молоці. Якщо малюк вже почав отримувати прикорм, то овочі, крупи і фрукти теж включають потрібне дозування цукру і вуглеводів. Ті, хто на штучному теж не мають потреби в даному продукті, так як до складу молочних сумішей входить лактоза.

Невелика кількість сипучого продукту можна починати додавати в їжу і напої однорічному малюку. При цьому важливо, щоб дитина не переїдала. Дієтологи впевнені, що здоровій дорослій людині вистачить 10 грамів цукрового піску в день. Для дітей норма скорочується в два-три рази.

При розгляді питання, скільки цукру можна давати дітям, експерти радять починати введення продукту буквально з одного грама. Для малюків до трьох років досить давати 3-5 грамів в день, у віці шести-семи років дозу збільшують до 6-7 грамів.

Після двох років можна дати дитині солодке печиво та домашню випічку, після трьох починають давати деякі солодощі, серед яких пастила і зефір, нежирне морозиво і мед.

Шоколад і шоколадні цукерки краще не давати дитині до п’яти-шести років, так як вони дуже алергійні і містять високий обсяг жиру.

При цьому солодощі рекомендується давати дітям тільки після основного годування їжею, щоб не перебити апетит. А тепер давайте дізнаємося, чим можна замінити цукор дитині.

Яка ж шкода від споживання цукру

Відзначають негативний вплив на мікрофлору кишечника. Надлишок солодощів пригнічує корисні бактерії і активізує бродильні процеси, що може викликати порушення стільця і метеоризм.

Висока калорійність обумовлює ризик набору зайвої ваги, пов’язаний з надлишковим вживанням такого продукту. Цукор, який не витрачається дитиною на активну діяльність, запасається в організмі, відкладаючись в жирові запаси.

Занадто багато цукру в раціоні дитини погано для його нервової системи. Діти, які їдять багато солодощів, більш збудливі і дратівливі. Їх поведінка буває істеричним, а іноді і з проявами агресії.

Є негативний вплив на засвоєння вітамінів, а також на мінеральний обмін. Зокрема, споживання такого продукту сприяє вимиванню кальцію і провокує нестачу вітамінів В-групи.

Його вживання є одним з факторів, що провокують розвиток карієсу. Солодке питво здатне стати причиною пляшкового карієсу, з-за якого дитина рано втрачає молочні зуби, що може призвести до неправильного прикусу.

Після вживання солодощів імунний захист дитини на деякий час стає ослабленою.

Малюки швидко звикають до солодкого смаку і можуть відмовлятися від страв, у які він не додано, наприклад, п’ють слабкий чай з цукром і компот, відмовляючись від звичайної води.

Підвищений рівень цукру в крові може провокувати поява харчової алергії або її загострення.

Рекомендації

Всесвітня організація охорони здоров’я наголошує, що дітям потрібен не цукор, а глюкоза. Вона дає енергію і стимулює апетит, допомагає всім органам перебувати в тонусі і працювати, як слід. Глюкоза міститься в цукрі, тобто у фруктах і овочах.

Щоб її було досить в організмі, дитина до семи років має в день з’їдати тарілку овочів і 150 г фруктів. Цукор і солодощі — теж постачальники глюкози, але не тільки її, тому їх частка в раціоні до трьох років — не більше 10%.

Тож слідкуйте за раціоном харчування ваших дітей і нехай вони будуть здорові.