Квітень 2020
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  
19.04.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

Лікарі: продукти, які підтримують здоров’я легеневої системи

1 хвилина на читання

Правильний, збалансований раціон важливий в будь-який час. Але зараз особливо важливо включити в своє меню такі продукти, які підтримують здоров’я легеневої системи, пише TRserial.

Продуки, які лікарі рекомендують включити в раціон для поліпшення здоров’я легенів:

Продукти, багаті залізом

Без заліза неможливе утворення гемоглобіну. А це головний елемент, що забезпечує транспортування кисню з легенів в інші тканини організму. До продуктів, багатих залізом, відносяться тунець, тофу, біла квасоля, сочевиця, яловичина, яблука, субпродукти.

Продукти, багаті антоціанами

Антоціани забезпечують захист легеневої тканини від різних забруднювачів і забезпечують функцію дихання. Визначити підвищений вміст антоціанів в продуктах не складно. Ці речовини забезпечують фіолетове забарвлення плодів. Найбільше антоціанів в чорниці, червоному винограді, фіолетовій картоплі.

Продукти, що містять вітаміни групи В

Дефіцит вітаміну В12 може привести до формування занадто великих еритроцитів, які погано засвоюють кисень. Цей вітамін важливий при створенні всіх нових еритроцитів. Тому збалансована дієта так необхідна в період епідемії. У свій раціон потрібно включити рибу, сир, сметану, кисломолочні продукти.

Без фолієвої кислоти (В9) неможливе нормальне функціонування нервової системи, а ризик анемії, навпаки, підвищується. Тому потрібно збільшити в меню вміст листових овочів, моркви, бананів, буряка, бобових, житнього хліба.

Продукти, багаті міддю

Мідь також бере участь в процесах кровотворення. Якщо її не вистачає, то можуть проявитися проблеми з надходженням кисню в клітини організму. Для поповнення запасів необхідно їсти яловичу печінку, сочевицю, морепродукти, різні насіння і горіхи.

Продукти, багаті клітковиною

Наукові дослідження підтвердили, що велика кількість клітковини в раціоні дозволяє не тільки поліпшити роботу травного тракту, але і знижує ризик розвитку хвороб легенів. Ті, хто їсть багато фруктів, овочів, бобових і цільнозернового хліба, мають кращі вентиляційні здатності.

Овочі та фрукти

Для здорових легенів необхідні найрізноманітніші овочі і фрукти. Одними з найбільш корисних фруктів для легенів названі банани. Вони багаті на клітковину і вітамінами A, С, В6 і В12, які необхідні для підтримки імунітету, а також для здоров’я головного мозку.

Для тих, хто курить або недавно кинув, лікарі рекомендують включити в меню велику кількість томатів і яблук. Саме ці продукти допоможуть нормалізувати роботу легенів.

Для поповнення в організмі вітаміну С необхідно їсти ківі, грейпфрути, апельсини, солодкий червоний перець, брусницю, журавлину, полуницю. Також варто частіше пити зелений чай і настій шипшини.

Але більш важливо для здоров’я легенів відмова від куріння. Також необхідно налагодити правильний режим сну, регулярно провітрювати приміщення, забезпечити фізичну активність