Квітень 2020
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  
07.05.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

В Україні посилюються правила переказу грошей

1 хвилина на читання

Переказати велику суми грошей і при цьому залишитися інкогніто – такі операції стануть в Україні абсолютно неможливими.

З 28 квітня вступають в силу нові правила грошових переказів, що стосуються операцій на суму понад 5 тисяч гривень. Такий переказ можна буде зробити тільки після ідентифікації за допомогою банківської карти в терміналі, чи, показавши паспорт, в касі банку. Тому небанківські установи не зможуть обслуговувати невстановлених осіб. Такий переказ може бути заблокований банком до з’ясування осіб відправника і одержувача. Якщо ж відбувається операція з сумами від 400 тисяч гривень, навіть якщо вона розбита на частини, то банк згідно нових правил може зажадати від людини, що здійснює таку операцію, надати документальні підтвердження походження цієї суми: податкову декларацію, договору тощо.

“Отже, з 28 квітня без підтвердження своєї особи можна буде перевести тільки до 5 тисяч гривень. Для тих, хто постійно відправляв гроші і не хотів “світитися “, тепер буде потрібно ідентифікація”, – розповіла виконавчий директор Незалежної асоціації банків України Олена Коробкова, пише Ukrnet.

Експерти відзначають, що такі правила – норма для більшості європейських країн, і мета такої норми – нульова толерантність до тіньової економіки, яка, крім всіх інших проблем від неї, невигідна і для банківської системи. Тіньові обороти – це вимивання з банків величезних сум, дестабілізація роботи фінансової системи країни, неможливість забезпечити нормальне функціонування економіки.

Експерти відзначають, що способів “відмивання” грошей і виведення їх в тінь безліч. Зокрема, це операції з іноземною валютою, коли під час операції в останній момент розрахунки в доларах змінюють розрахунки у валюті іншої країни, тим самим обманюючи валютний контроль. Також за допомогою операцій, застосовуючи “ланцюжок” фірм безготівкові гроші переводять в так званий “чорний нал”: одна з “ланок” цього “ланцюжка” знімає гроші нібито для виплати зарплати або матеріальної допомоги, і таким чином “випаровуються” мільйони.

Є і способи обману держави: наприклад, компанія-переможець тендеру знімає частину отриманих нею бюджетних грошей нібито для виплат все тих же зарплат і матеріальної допомоги, а потім оголошує себе банкрутом. І чиновники за допомогою фіктивних схем збагачуються на величезні суми, стаючи “липовими” акціонерами різних компаній, а потім “продаючи” свої акції.

Досить часто гроші, проходячи через “ланцюжок” з платників і одержувачів, прямо або опосередковано пов’язаних з однією людиною або групою людей, просто на якомусь етапі “випаровуються”. І у всіх цих схемах задіяні знеособлені операції з переказу величезних сум грошей. Саме такі операції Нацбанк і хоче прибрати з українського фінансового ринку.

Відзначається, що нові правила не торкнуться, коли відбувається розрахунок за оплату комуналки, штрафів та податків. А також інших обов’язкових зборів і платежів (незалежно від суми), а також на кредити в сумі до 30 тис. грн.

Не поширюється посилення нових правил на переклади для оплати товарів і послуг, здійснені платником за допомогою платіжної картки (або іншого електронного платіжного засобу), якщо її номер супроводжує переклад (незалежно від суми).

Крім того, дане нововведення не стосується перекладів готівки в межах України на суму до 5 тисяч гривень, а також зняття коштів зі свого рахунку.