Квітень 2020
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  
29.04.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

Настільні ігри як важливий спосіб пізнання світу

1 хвилина на читання

У культурі дозвілля розвинутих країн великою популярністю користуються настільні ігри. Про це красномовно говорять статистичні дані продажу настільних ігор в світі та частка ринку цієї сфери. Лідери з продажу 2019 року: США, Німеччина, Великобританія.

В США кожного року відкривається близько 5000 кафе для гри в настільні ігри. В світі існує більше 100 000 різних настільних ігор. Розмір ринку цього напрямку зростає в середньому на 8% щорічно.

В Україні сфера настільних ігор тільки починає розвиватися. Переважно купують настільні ігри ті, хто вже грав, поповнюючи свою колекцію.

Багато людей вважає, що ігри тільки для дітей, що це забава та й годі. Але людина здатна навчатися все життя. Є багато ігор не тільки для дітей, а й для дорослих. Це чудове доповнення свята, можливість розвиватися і фантазувати.

Чому грати в настільні ігри так корисно для дітей, і як їх долучити до гри?

Діти, які грають в настільні ігри вдома:

  • – краще концентрують увагу;
  • – швидше розуміють правила, хід гри;
  • – краще рахують;
  • – менш конфліктні;
  • – краще взаємодіють з іншими, вміють шукати варіанти вирішення задач.

Настільні ігри розвивають:

  • – критичне мислення;
  • – логіку;
  • – швидкість реакції;
  • – комунікативні навички;
  • – дедукцію;
  • – навички комп’ютерного програмування;
  • – математичні здібності;
  • – креативне мислення та уяву.

Які ігри обрати для відповідного віку дитини?

Грати з дітьми варто починати вже з 3-4 років. Так, необхідне терпіння, щоб пояснити дитині цього віку правила та постійно направляти її в грі. Але повірте, воно того варте. З кожною грою буде виходити все краще і краще.

Ігри для дітей 3-4 років

Для дітей такого віку підійту прості та яскраві ігри.

 «Доббл» – дуже проста і весела гра для будь-якої компанії. В маленькій металевій коробочці знаходиться 55 круглих карточок. На кожній з них є вісім різних зображень. Завдання гравців полягає в тому, щоб якнайшвидше знаходити однакові зображення та голосно їх називати. Гра розвиває уважність та швидкість реакції.

«Дотепчики» – це кумедні істоти, що мають імена, люблять поїсти та ходять на роботу. Застосовуйте асоціації, пригадуйте, на кого з ваших знайомих подібні дотепники, але важливо потім згадати як саме ви назвали кожного дотепчика. Чудова гра для розвитку пам’яті.

Ігри для дітей 6-7 років

Оскільки у дитини буде швидко розвиватися уважність, швидкість реакції, посидючість, то від 6-7 років вже підійдуть ігри з можливістю простого планування та більшою взаємодією з іншими гравцями.

Каркассон – настільний шедевр, класична економічна стратегія, з простими правилами і глибоким ігровим процесом. Хід за ходом учасники партії створюють унікальне ігрове поле за допомогою спеціальних квадратів (ігрових тайлів), на яких зображені елементи поля і фортеці, монастирі та дороги. Стратегічне мислення та розрахунок допоможуть найвдаліше побудувати своє поселення та отримати найбільше переможних балів.

Суперфермер – сімейна гра, учасники якої виступають у ролі фермерів, кожен із яких розвиває невеличке присадибне господарство. Починаючи із одного кролика, ви поступово збільшуєте поголів’я рогатої, копитної, мукаючої та хрюкаючої худоби.

Маленький Принц – чудова настільна гра, створена за мотивами однойменного твору Антуана де Сент-Екзюпері. Гравцям потрібно буде створити та облаштувати власні астероїди. Виконуйте завдання, запрошуйте на свою затишну планету друзів, садіть баобаби, стережіться вулканів, тіштесь прекрасною трояндою та проводьте вільний час, милуючись заходом сонця. Творці найкрасивішої планети отримають найбільше переможних балів.

Ігри для дітей 8-9 років

З 8-9 років добре розвивати творчі задатки, уяву та комунікативні навички, завдяки наступним іграм:

Діксіт– просто неймовірна гра на асоціації, котра припаде до смаку будь-кому. Картини французьких художників, оздоблені незвичною ігровою механікою та втілені як складові елементи в цій грі – справжній витвір мистецтва. В цій неймовірній грі завдяки асоціаціям до карток, кожен може розвивати фантазію та краще розуміти один одного. Граючи в Діксіт, ви можете дізнатися багато несподіваного і цікавого про людей, яких начебто давно знаєте.

Аліас – популярна командна гра на роз’яснення слів. Вам треба пояснювати слова і картинки для членів вашої команди іншими словами і виразами, використовуючи, наприклад, синоніми, антоніми, підказки, звуки. Команди намагаються вгадати якомога більше слів до того, як закінчиться час.

Країна Снів – компанійська карткова настільна гра для 4-10 чоловік, з популярними механіками відгадування асоціацій і прихованими ролями. Один із гравців буде відігравати роль Сновиди, в той час як інші, в залежності від ролей, будуть давати йому певні підказки, за якими він пізніше зможе розповісти свій сон.

Ігри для дітей з 12 років

З 12 років можна будувати стратегії, вчитися програмувати, оцінювати тактику. Для цієї цілі гарно підійдуть такі ігри:

7 Чудес – неперевершена гра, що з головою занурює в атмосферу давнього світу. Щоб створити Чудо Світу та стати найславетнішим господарем земель серед усіх інших гравців, не достатньо лишень архітектурних навичок. Потрібно розвивати інфраструктуру, видобувати корисні копалини, слідкувати за розвитком релігії та не забувати про військову міць.

Цитаделі – це занурення в світ «середньовічних міст і ролей». Вам належить стати творцем свого середньовічного міста. Ваше завдання полягає в тому, щоб квартал за кварталом звести саме чудове і багате місто і, обійшовши суперників, досягти найбільшої могутності та процвітання. Для досягнення цієї непростої мети вам знадобиться кожен раунд обирати найвигіднішу роль, залучатися підтримкою короля чи самому стати королем. Тільки в сукупності стратегії, оптимальної послідовності вибору дій і розрахунків ви зможете здобути перемогу.

Періодика – це українська локалізація чудової стратегії, в якій учасникам треба буде пересуватися по таблиці Менделєєва і збирати сети з її елементів.Володар Токіо – це гра-виклик кожному гравцю, велетню-монстру. Мета гри – набрати 20 переможних балів або перемогти всіх суперників. Гравці роблять ходи по черзі, кидаючи кубики і перекидаючи небажані результати. Потрібно вчасно зупинитися, щоб вдала комбінація на кубиках принесла найкращий результат. Це весела, компанійська, настільна гра від 2 до 6 гравців.

Важливою вимогою до батьків є не лише купити гру, але й обов’язково знайти час і пограти в неї разом з дитиною. На думку психологів, дорослим корисно забути про рутинні турботи, розслабитись після робочого тижня та виділити час для настільної гри. Універсальні ігри стирають кордони між поколіннями, допомагають знайти спільну мову та зміцнити родинні взаємини. 

Настільні ігри – це не лише один із важливих способів виховання, але й вдалий вибір для цікавого сімейного дозвілля!