Квітень 2020
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  
07.05.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

Нацбанк: зниження цін і причини

За тиждень ціни на продукти харчування в Україні знизилися через спад ажіотажу, адаптацію до нових умов карантину і зміцнення гривні. Про це йдеться в щотижневому звіті Національного банку України, пише УНІАН.

Відзначається, що знизилися ціни на більшість овочів і деякі фрукти, у тому числі лимони. Також подешевшали крупи, зокрема гречка.

“Подешевшали гречка, рис і борошно, що може показувати спад ажіотажного попиту. Ціни на лимони також знизилися, що відбиває зміцнення гривні й ослаблення попиту на тлі істотного зростання цін у попередні тижні. Другий тиждень поспіль тривало зниження ціни на овочі борщового набору”, – йдеться у звіті НБУ.

Водночас відзначається подорожчання окремих фруктів, зокрема яблук, під впливом зменшення пропозиції з боку українських постачальників на тлі карантинних обмежень. Попит на товари особистої гігієни залишається високим, але ціни на окремі товари знизилися через зміцнення гривні.

Як повідомлялося раніше, з 9 квітня українські мережі супермаркетів почали знижувати націнку на продукти першої необхідності. Раніше Антимонопольний комітет зафіксував зростання роздрібних цін на продукти харчування в деяких регіонах України. Зокрема, з початку березня ціни на гречану крупу зросли більш ніж на 50%, пшоно – на 24%, цукор – на 16%. Після цього АМКУ відкрив розслідування щодо антиконкурентних дій українських торгових мереж.