Квітень 2020
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  
10.05.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

Великодня історія: розповідь дітям


Наближається найсвітліше християнське свято Христового Воскресіння, яке чекають не тільки дорослі, а й діти. Та для дітлахів ця подія має інакше значення: смачна випічка, різнокольорові писанки, солодощі та святковий настрій.

Однак приходить час, коли малечі необхідно розповісти про цей великий день, привчаючи та пояснюючи християнські звичаї та обряди.

З чого ж почати? Почніть з найголовнішого та бажано без подробиць, щоб дитині легше було сприйняти саму суть свята.

Розкажіть про народження Христа, про те, який він був добрий та як любив кожну людину. Як помер за те, аби всі жили в щасті, мирі й злагоді та воскрес піднявшись на небеса.


Розпочніть розмову за декілька днів до Великодня, щоб у малечі був час зрозуміти повідану вами історію та задати питання, які виникнуть в процесі осмислення нею нової інформації.

Історія про Христа для малюків

Колись давно народився маленький хлопчик Божий син Ісус Христос. Він ріс надзвичайно доброю та сердечною дитиною. Коли підріс, почав багато подорожувати світом та розповідати людям про любов, доброту, та прекрасне вічне життя. Христос навчав людей допомагати один одному, не робити зла та прощати недобрі вчинки. А ще Ісус допомагав хворим людям зцілюючи їх від недуги. Завидющі царі злякалися того, що люди полюбили Христа більше за них. Тому схопили Божого сина, катували його, а потім розіп’яли на хресті. Та Ісус добровільно прийняв всі муки та смерть, щоб очистити людські душі від зла та таким чином подарувати людству вічне щастя.
На третій день після поховання Христа сталося диво – він воскрес, довівши всім, що душа є безсмертною.
З тих пір люди згадують Христа в день його воскресіння та дякують йому за його вчинок та за можливість жити й насолоджуватися життям.
Обов’язково поясніть малечі, що святкові паски та крашанки символізують нове життя.


Історія про фарбування яєць для малюків

На Великдень до тодішнього царя прийшла дівчинка з радісною новиною, що Христос воскрес й подарувала правителю куряче яйце, як символ нового життя. Та цар розсміявся й не повірив у диво. Він висміяв дівчинку та сказав, що скоріше це яйце стане червоним, ніж він повірить в цю нісенітницю.
Та як тільки цар це сказав, як сталося нове диво, яйце враз стало червоним. Цар тільки й зміг сказати: “Воістину воскрес!». З тих пір яйця почали фарбувати у різні кольори, а червоний є символом нового життя.


Паска – великодній хліб, головна страва на столі в цей святковий день.


Згодом, коли дитина осмислить історію з головними фактами, вам залишиться відповідати на запитання малюків, доповнюючи загальну картину деталями.


З прийдешнім святом!

Здоров’я та миру кожному в ці святкові дні!