Квітень 2020
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  
15.05.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

Страсна п’ятниця — ідеальний час для каяття

1 хвилина на читання

Страсна п’ятниця – це один з найбільш важливих періодів перед світлим святом Великодня, коли люди згадують про муки Христа і відкладають будь-яку фізичну роботу.

І все-таки, що ж означає Страсна п’ятниця перед Великоднем для нас – людей, які живуть в сучасному світі?

У Страсну п’ятницю році за традицією важливо пам’ятати про розп’яття і страждання Ісуса Христа на хресті. У цей період християни згадують про те, що передувало Вознесіння Христа – страшних муках, смерть і поховання.

У Страсну п’ятницю на служіннях читають дванадцять євангельських уривків, які розповідають про події на ізраїльській горі Голгофі.

За традиціями, у Страсну п’ятницю не можна фізично працювати, ходити на розважальні заходи і влаштовувати собі великі обіди. Для тих, хто дотримується посту, Страсна п’ятниця це найбільш строгий день по раціону їжі. У Страсну п’ятницю деякі суттєво обмежують себе в їжі і вживають тільки хліб з водою.

Незважаючи на те, що в Страсну п’ятницю не рекомендовано займатися приготуванням їжі, особливо складних страв, багато хто пече паски саме в цей день. Церква не накладає заборон на приготування пасок в Страсну п’ятницю, але лише в тому випадку, якщо це не стане відволікати від молитов і служб і не буде пов’язано з важкою працею.

У Страсну п’ятницю не можна лаятися, сваритися, з’ясовувати стосунки і провокувати конфлікти. Рекомендовано молитися і каятися в гріхах, а також аналізувати своє життя і свої дії по відношенню до інших людей. Вважається, що Страсна п’ятниця — ідеальний час для каяття.