Квітень 2020
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  
14.05.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

Сьогодні згадують історичну Таємну вечерю

Згадка про історичну Таємну вечерю, за традиціями, важлива саме в четвер. А увечері проходить одна з найдовших служб – «Дванадцять Євангелій».


Тайна вечеря не означає, що вона була якоюсь прихованою чи секретною. Її таємничість полягає в тому, що під час неї звершується для нас свята Таїна, стається незбагненне – хліб стає Тілом, а вино стає Кров’ю Христовою,
– підкреслюють у церкві:


“І коли вони їли, Ісус узяв хліб і, благословивши, переламав і, роздаючи ученикам, сказав: прийміть, споживайте, це є Тіло Моє. І, взявши чашу та воздавши хвалу, подав їм і сказав: пийте з неї всі, бо це є Кров Моя Нового Завіту, що за багатьох проливається на відпущення гріхів”.


Причастивши апостолів, Господь заповідав завжди звершувати це Таїнство.

“Таїнство Євхаристії звершується у нас і нині, і звершуватиметься до кінця віку”, – кажуть священнослужителі.

Чистий (Великий) четвер – згадка про ще одну важливу подію.

Згідно з Біблією, цього дня Спаситель омив ноги своїм учням. Таким чином він показав людям приклад любові й смирення, а також те, що в Царстві Божому панує не земна слава чи звання, а любов і покірність.



Знявши з Себе верхній одяг, підперезавшись рушником, налив в умивальницю води і почав омивати ноги Своїм ученикам і обтирати рушником. Апостол Петро здивувався і відмовлявся спочатку, адже Спаситель робив те, що традиційно виконували раби, але Ісус Христос, пояснив: “Якщо не вмию тебе, не матимеш частини зі Мною… Отже, якщо Я, Господь і Учитель, умив вам ноги, то і ви повинні вмивати ноги один одному. Бо Я дав вам приклад, щоб і ви робили так само.