Квітень 2020
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  
05.05.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

Сьогодні православні святкують Вхід Господній у Єрусалим або Вербну неділю

Вхід Господній у Єрусалим — велике християнське свято у неділю Вербного тижня, перед Великоднем.

Це одне з 12 найважливіших свят. У Вербну неділю на всіх богослужіннях згадують, як Христос в’їжджав на віслюку в Єрусалим, а люди встеляли йому пальмові гілки і вигукували вітальне “Осанна!”, що означає “порятунок”.

Однак пальми у нас не ростуть, тому їх замінили вербою. Ця рослина першою розквітає після приходу зими і символізує початок нового життя.

 Не я б’ю,верба б’є
За тиждень – Великдень!
Будь здоровий, як вода,
І багатий, як земля.

У Вербну неділю здавна збереглася традиція: щоб бути здоровими, люди трохи б’ють одне одного гілками верби, особливо дітей, бажають здоров’я і благополуччя в родині. 

Здається, що свято в цей світлий і урочистий день дуже радісне, адже Спаситель вступає в Єрусалим, але, в той же час, Вербна неділя є одним з найбільш трагічних церковних свят православного календаря.

Натовп, співаючи сьогодні осанну на честь Ісуса, вже через кілька днів повернеться до Сина Божого сліпим від люті обличчям і буде вимагати Його швидкого розп’яття.

Незважаючи ні на що, в ці страшні дні Господь здобув перемогу над згуслою темрявою ціною життя Свого Сина. Смерть Ісуса Христа спокутувала гріхи народу.

Бажаємо у Вербну неділю пам’ятати про те, що найважливіше в житті це – любов до ближніх, вміння прощати, бажання бути поруч з рідними у важку хвилину. Нехай це свято очистить наші душі і серця, відкривши їх для добра!!!