Квітень 2020
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  
03.05.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

«Нас озброїла проти вірусу підтримка людей нашої громади, за це їм велике спасибі». Інтерв’ю з сімейним лікарем Бучанської ОТГ

1 хвилина на читання


Сімейний лікар – хто він? Щоб дізнатися, чим саме займається цей медичний фахівець і з яких причин до нього варто звертатися, журналісти БН поспілкувалися з Клавдією Дмитрівною Радченко, сімейним лікарем з тридцятирічним стажем. Працює вона у Бучанському центрі первинної медико-санітарної допомоги, обслуговує дві тисячі двісті наших мешканців, яким щодня надає рекомендації, свою підтримку та за необхідності – лікування.


– Клавдіє Дмитрівно, розпочнемо наше інтерв’ю з традиційного запитання, чи Ви завжди мріяли стати лікарем? – Не знаю, чи буду я оригінальна у відповіді, але так, завжди. Мрія про медицину як майбутню професію народилася ще в дитинстві. З того часу я дійшла висновку, що своє життя присвячу тим, хто потребує цього.

Якого принципу дотримуєтесь у своїй щоденній діяльності? – Моє покликання: допомагати людям, про нього я стараюсь ніколи не забувати і щодня йому слідувати. Намагаюсь доброзичливо та уважно ставитися до кожного пацієнта, а також завжди сповнена щирим бажанням допомогти людині.

На Вашу думку, хорошим лікарем є… хто? – Спеціаліст, якому можна повністю довірити власне здоров’я та здоров’я свої близьких.

Розкажіть, з якими проблемами найчастіше звертаються до сімейного лікаря?
– Це простудні захворювання, болі в області серця, проблеми з тиском. Загалом з усіма проблемами, а ми за необхідності уже перенаправляємо пацієнта до вузьких спеціалістів. Зараз в сімейній медицині працювати дуже цікаво, тому що маєш підписані декларації про обслуговування із певною кількістю населення, і допомагаєш цілим сім’ям. І це дуже важливо у час пандемії, тому що ми маємо змогу допомагати хворим навіть в телефонному режимі, знаючи їх супутні проблеми.

Як зараз, у часи карантину, проходить прийом пацієнтів?
– У нас організована робота так, щоб хворі з температурою та кашлем не стикалися з пацієнтами, які мають інші скарги. Ми дотримуємося усіх карантинних заходів. Намагаємось не скупчувати людей, домовляємося з пацієнтами про конкретний час візиту.
У цей складний час багато людей, слухаючи або читаючи величезний потік негативної інформації, мають нервові потрясіння, а відтак, проблеми з вегето-судинною дистонією, загострення симптомів нервової системи. Найчастіші скарги – неможливість спокійно дихати. Тому моя справа, вчасно роз’яснити людині та надати належну допомогу. Іноді потрібне лікування амбулаторно, а іноді треба просто заспокоїти людину.

Нині у зв’язку з пандемією збільшилась кількість пацієнтів, які звертаються до вас?
– Ви знаєте, навпаки. Можна сказати, що зменшилась. Сьогодні всі дуже поінформовані завдяки телебаченню та інтернету. Якщо раніше у людини навіть коли ще не було жодного із симптомів, вона могла звернутись до лікаря, щоб її послухали. То зараз мешканці нашої громади притримуються карантину і знають, коли саме потрібно звернутись до медика. Загалом ми практикуємо так: хворий телефонує мені, і ми вирішуємо, який у нас алгоритм дій надалі – спостереження, обстеження чи лікування.

–У цей час отримуєте багато дзвінків на добу? – Ми працюємо згідно з протоколом та наказами. Приймаємо дзвінки в будь-який час дня і ночі, і на вихідних, звичайно, теж. Якщо людина вже зателефонувала, то ми маємо практику вести хворого до того часу, поки він не стане здоровим. Тобто контролюємо усіх, хто мав скарги. У разі необхідності здійснюємо прийом чи викликаємо швидку додому.

Наразі багато людей перебувають у пригніченому психологічному стані. Який настрій у медиків Бучанської ОТГ? – Ця пандемія нас настільки згуртувала, надала сили та енергію, що в інших умовах такого, напевне, важко було б досягти. Ми всі розуміємо, що ми медики і це наш поклик. Нас озброїла проти вірусу підтримка людей нашої громади, за це їм велике спасибі. Ми знаємо, як нам захищатись. Маємо низку захисних протиепідеміологічних засобів. Про нас дуже дбає наше керівництво – головний лікар Оксана Іванівна Джам, заступники та завідувачі завжди на зв’язку.
Дуже відповідально відноситься до ситуації Бучанський міський голова Анатолій Федорук і, відчуваючи його піклування, ми націлені на боротьбу.
У нас як і завжди тривають наради, які головний лікар починає зі слів «Ми єдина команда». Ми не зупиняємось і вчимося далі. Проходять вебінари та онлайн-навчання з колегами з різних країн, які діляться з нами своїм досвідом, що дуже корисно у цей час.

Як реагує ваша родина на те, що ви кожен день приймаєте потенційно хворих людей і наражаєте себе на небезпеку?
–Мої рідні мене підтримують і зовсім не бояться, хоч, звичайно, турбуються про мене. Але вони знають, що я не тільки рятую хворих, а їхній захисник теж. Кожна хвороба має свої ускладнення. Я вважаю, що не тільки коронавірус є небезпечним. Наприклад, ще є туберкульоз. Це важка хвороба. Тому обережним потрібно бути завжди.

Мешканці нашої громади часто просять зробити тест на коронавірус?
– Так просять, але ми маємо чіткі інструкції, в якому випадку це робити потрібно, і дотримуємося їх. Ми маємо тести в наявності і використовуємо їх за потреби.

У яких випадках займатись самолікуванням категорично забороняється?
– За будь-яких порушень загального стану здоров’я під час вагітності; травм усіх локалізацій, розладів свідомості і чутливості; за наявності будь-яких скарг і симптомів, що виникли вперше; у випадках, коли після покращення виникає погіршення; при високій температурі; кашлі і важкому диханні. Разом з цим, необхідно завжди пам’ятати, що існує небезпека несвоєчасного звернення до лікаря і, як наслідок, високий ризик ускладнення захворювань та виникнення медикаментозних ускладнень. Тому зателефонуйте своєму лікарю і отримайте консультацію.

Наостанок, як вважаєте Україна впорається із сьогоднішнім викликом?
– «Борімося й поборемо» – такі слова закарбовані у головах наших громадян. Українці на своєму нелегкому шляху бачили різне. Ми перебуваємо довгий час у стані військового конфлікту, який загартував нас всіх та об’єднав, тому неодмінно впораємось і з цим. Я зичу всьому населенню здоров’я.
«Ми працюємо, а ви залишайтеся вдома».


Спілкувалася Ірина Паясь