Березень 2020
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  
27.04.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

Знайомство з пластовим вишкільним центром

1 хвилина на читання



Пластовий рух в Україні, як і в усьому світі, набирає обертів. Так як на зборах членів організації області місто Буча було обране пластовою столицею Київської області, то «БН» поспілкувалися з начальником відділу розвитку пластового руху в Київській області Даниїлом Майоровим, який радо провів екскурсію та привідкрив завісу потаємних куточків ПЛАСТу.


Відразу скажу, що атмосфера в ПЛАСТі надихає на подвиги та нові звершення. Світлі коридори, на стінах висять картини – пам’ятки багатої культурно-історичної спадщини пластунів – Лорд Роберт Стефенсон Сміт Бейден-Павелл, який 100 років тому придумав скаутський рух; Чайка «Спас» – реконструкція чайки козацької, де любителі морського пластування, які спеціалізуються на човнах, вітрильниках, катамаранах, завдяки власникам чайки отримали можливість управляли нею та відбути табір, Івано-Франківська область, оселя «Сокіл» – історично-сакральне місце, де пластуни проводили свої табори – подарунок Пласту від мецената Андрея Шептицького.


Засновано Пласт в 1911 році. В квітні 1912 році перші пластуни-юнаки склали пластову присягу: бути вірним Богові та Україні, допомагати іншим, жити за пластовим законом, слухати пластового проводу – головні обов’язки кожного пластуна незалежно від віку.


– Коли у Пласті проводяться заходи на кілька днів, різні навчання для вихованців, молодіжні заходи місцевого рівня Бучанської ОТГ чи обласного, Всеукраїнські заходи, то є можливість розміститися та переночувати, – розповідає Даниїл Майоров, проводячи екскурсію будівлею Пласту. – Загалом маємо понад 30 спальних місць. Є можливість попрати та попрасувати речі.
На першому поверсі велика актова зала з проектором, на 100-120 учасників, де є можливість проводити різноманітні цікаві форуми, вікторини.

Коли піднялися на другий поверх, Даниїл, показуючи великий світлий офіс, розповідав далі:


– Це офіс, де працюють наші бухгалтер, діловод, організатор заходів та відділ розвитку пластового руху. Маємо кімнату для нарад, тут вчителі радяться, планують та обговорюють навчальну програму, буває проводимо сходини з дітьми, – йдемо довгим коридором другого поверху далі. – Є навіть тренажерний зал, який спонукає до здорового та спортивного способу життя, – із гордістю розповідає Даниїл. – Маємо їдальню та кухню, – заходимо в невеличкі приміщення з різнокольоровими сучасними меблями, – в дні заходів ми використовуємо їх як кафе для гостей. Надворі є футбольний майданчик, який в теплу пору року завжди наповнений гомоном пластунів, які проводять дозвілля, граючи в активні веселі ігри.


Цікавий факт, що у пластунів всього світу символом їхнього руху є лілея. Українські ж обрали символ, який має саме українське значення – лілея вплетена в український тризуб.

Кожен пластун носить хустинку та шнурик з вузликом, який символізує добре діло та є нагадуванням того, що кожний пластун повинен творити добрі справи. Це стосується не тільки дорослих, а й дітей.


Сильно Красно Обережно Бистро, тобто СКОБ – це наш девіз, – роз’яснює начальник пластунів. – Це значить, що кожен пластун має бути сильним, красивим та охайним, обережним, як козацькі розвідники, та бистро, тобто швидко думати, приймати рішення тощо. Також скоб – це назва птаха орлана білохвостого, який символізує ці чотири якості. Ми коли вітаємося, кажемо скоб та пожимаємо ліву руку.

Довідково:
Андрей Шептицький – від 1901 до 1944 року Глава Української Греко-Католицької Церкви – митрополит Галицький, граф, релігійний і громадський діяч, щедрий меценат, дбайливий опікун і будівничий, подвижник єдності – справжній Князь Церкви, одна з найбільших постатей України й Української Церкви. Опікувався усіма важливими ділянками суспільного життя: створював сиротинці, школи, лічниці, заснував Національний музей у Львові, опікувався молодіжними організаціями, підтримував мистецтво та митців. Митрополит Андрей дуже багато матеріально допомагав розбудовувати пластові структури. Частину своєї посілости й дібр у Карпатах подарував для заснування пластових таборів, надав деревину та ліс, окремо призначив кошти на пошиття одностроїв, оплачував поїздки, зокрема для православної пластової молоді з Волині.


Саме тому митрополит Андрей отримав від Українського Пластового Уладу найвищу пластову нагороду – титул Добродія Пласту.