Березень 2020
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  
05.05.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

Позитивний вплив на екологію – що змінилося в світі під час карантину

1 хвилина на читання

Наша природа почала відновлювати свої сили, поки ми сидимо вдома. Як би сумно це не звучало, але наше ізолювання у будинках дарує природі довгоочікувану свободу від нескінченних забруднень, пилу, сміття і вихлопних газів.

Багато країн Європи переконуються на власному досвіді, що зниження активності людини через коронавірус підвищило активність природи: вона починає відновлюватися.

За період пандемії коронавірусу ситуація з навколишнім середовищем покращилася у Китаї та Італії. Через карантин і самоізоляцію місцевих жителів на дорогах у рази зменшилася кількість автомобілів. За короткий термін це призвело до очищення повітря від пилу і вихлопних газів. Італійці стали помічати, що дихати вуличним повітрям тепер набагато легше порівняно з періодом до карантину.

Нещодавно НАСА та Європейське космічне агентство оприлюднили оптимістичну новину: супутники зафіксували значне зниження рівня забруднення повітря на території Китаю і сусідніх держав. Для наглядності НАСА представила два фото з космосу. Порівняйте самі: на першому – ситуація в Китаї з 1 по 20 січня, на другому – з 10 по 25 лютого, вже після того, як влада КНР запровадила карантин.

Причина чистішого повітря у Китаї цілком зрозуміла – карантин передбачає закриття або обмеження роботи підприємств плюс обмеження руху всіх видів транспорту. Як наслідок, викиди парникових газів знизились на 25%, а надзвичайно шкідливого оксиду азоту (NO2) – на 37%!

Позитивний вплив на екологію самоізоляція справила й у Венеції. Мешканці діляться спостереженнями в соціальних мережах. “У мене є трохи позитиву для вас. Після введення карантину у Венеції без забруднення від човнів канали очистилися і в них помітили дельфінів. Вперше за 60 років!”, – написав один з них в Twitter.

Але виявилось, що відео з дельфінами в каналах Венеції є фейком. Відео знято Кальярі – місті-порті в Сардинії. Через зупинку поромного руху між материковою Італією і островом, дельфіни почали запливати в порт.

Наразі в Україні, а саме в Києві, де карантине діє трохи більше тиждня, але вже помітні позитивні зрушення: за даними SaveEcoBot, сайту с показдниками забруднення, викиди парникових газів і оксиду азоту серйозно зменшилися.

Схоже, коронавірус ще зможе змінити усвідомлення людей і навчить нас берегти про природу.