Березень 2020
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  
07.05.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

Перехід на літній час: як це впливає на здоров’я

1 хвилина на читання

Перехід на літній час в Україні відбудеться у неділю, з 28 на 29 березня. У цю ніч о 03.00 українці переведуть стрілки годинника на годину вперед.

До речі, вперше переводити годинник запропонували в 1784 році. Це зробив посол США у Франції Бенджамін Франклін. Рішення було ухвалено з метою економії свічок. Винахід переходу саме на літній час приписують англійцю Вільяму Віллетту. В Україні годинник переводять з 1981 року.

Журналісти «БН» вирішили дослідити наскільки ця зміна часу впливає на людину.

Останніми роками точиться чимало дискусій – чи доречні часові зміни? Економія електрики, заради якої і були ці переходи запроваджені – міф – вважають експерти! А от негативний вплив на здоров’я людини – реальність.

Людський організм важко переносить перехід на літній час. Згідно з даними ООН – вдвічі збільшуються звернення до медиків у зв’язку з проблемами серцево-судинної системи та половина населення має проблеми зі сном. А ще на третину зростає  кількість ДТП протягом двох тижнів після переходу.

Найбільше зміну часу відчувають соціально активні люди, які працюють, навчаються. Людина, яка сидить вдома, не відчуває залежності від інших ритмів життя, окрім свого, тому краще переносить зміну часу. Можливо в цьому році для більшості населення країни, цей перехід стане не таким болючим, завдяки карантину.

Вплив на організм.

У кожної людини свої біоритми. Вони залежать від зовнішніх подразників: наприклад, реакції на світло. Світло потрапляє на сітківку ока і запускає механізми регуляції нервової системи та гормонів. Адже всі наші біоритми закладені на добу. Увечері, коли світла мало, організм готується до спокою. Своєю чергою, зранку в певний час відбувається викид гормонів, підвищується тиск і пульс, щоб людина могла прокинутися. Якщо час змінюється навіть на годину, людина прокидається, коли ще не готова до цього. Тоді вона млява, апатична, дратівлива, зі зниженою увагою, працездатністю та порушенням координації. Багато людей страждають від безсоння через цей щорічний ритуал, що у свою чергу може призвести до діабету чи серцевих хвороб.

Переведення годинника також може змінити відповідь організму на запалення – це є ще одним фактором для серцевого нападу.

До всього, втрата години сну порушує тонус симпатичної нервової системи людини, яка керує електричними сигналами, котрі тіло надсилає до серця, коли людина прокидається вранці.

Лікарі підкреслюють: час сну – єдиний час, який не повинен змінюватись.

Як пристосуватися?

Так чи інакше, цієї неділі людям доведеться переводити свій внутрішній годинник.

Щоб знизити до мінімуму проблеми при переведенні годинника, лікарі рекомендують за тиждень до цього почати регулярно гуляти на свіжому повітрі і лягати спати приблизно на 30 хвилин раніше, ніж зазвичай.

А вже після переведення годинників варто на кілька днів знизити навантаження на організм на роботі і в повсякденному житті. Деякі фахівці навіть рекомендують в цей час не водити автомобіль.

Гарною допомогою для організму під час перехідного періоду також може стати зелений чай. До слова, допомогти швидко заснути можуть дихальні вправи.

Коли лягаєш раніше, то й вставати можна за звичкою організму. У такому разі вчені радять залишити колишнім час пробудження. По-перше, ваш «старий» режим не буде грубо порушений. По-друге, ви отримаєте додатковий час для власних справ.

Лікарі радять після пробудження кілька хвилин полежати, щоб адаптувати організм до нового часу пробудження. Подаруйте собі кілька хвилинок лінощів.

Аби укріпити свій імунітет та психіку, варто збільшити кількість корисних речовин у вашому тілі. І кращий вибір – це вживання багатих вітамінами овочів та фруктів. Наприклад, яблок та цитрусових.

Крім того, уважніше ставтеся до харчування, яке дуже впливає на самопочуття. На період адаптації варто відмовитися від жирної і гострої їжі, кофеїну та алкоголю, варто обмежити солодке.

Використання цих практик дозволить вашому внутрішньому годиннику легше синхронізуватися зі змінами в навколишньому середовищі і захистить від згубних наслідків переведення часу.