Березень 2020
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  
27.04.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

Є велика різниця між “надзвичайною ситуацією” і “надзвичайним станом”

У трьох областях: Київській, Житомирській та Чернівецькій введено режим надзвичайної ситуації.

Різниця в одному слові насправді суттєва.

Надзвичайна ситуація – це порушення нормальних умов життя і діяльності людей на об’єкті або території, спричинене аварією, катастрофою, стихійним лихом або іншими чинниками, що призвело (може призвести) до загибелі людей та/або значних матеріальних втрат.

Фактично це ситуація, яка виникає раптово і потребує негайної реакції.

У переліку видів надзвичайної ситуації пандемія відноситься до надзвичайних ситуацій природного характеру.

Надзвичайний стан можуть тимчасово (від 30 до 60 днів) вводити по всій території України або в окремих областях при виникненні надзвичайних ситуацій на загальнодержавному рівні. Цей правовий режим дає додаткові повноваження органам влади, місцевого самоврядування. І, що важливо, допускає обмеження конституційний прав громадян та юридичних осіб.

Тобто встановлюється особливий режим в’їзду і виїзду, а також обмеження свободи пересування по території, де вводиться надзвичайний стан; обмеження руху транспортних засобів та їх огляд; посилення охорони громадського порядку та об’єктів, що забезпечують життєдіяльність населення та народного господарства; забороняється проведення масових заходів, страйків; можливе примусове вилучення (чи відчуження) майна юридичних і фізичних осіб тощо.

Може бути введена комендантська година, перевірка документів, заборона виготовлення і розповсюдження інформаційних матеріалів тощо.

Під час надзвичайного стану заборонено змінювати Конституцію, виборчі закони, проводити вибори.

Надзвичайний стан вводиться за рекомендацією Ради національної безпеки та оборони указом президента, який повинен підтримати парламент.