Березень 2020
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  
06.05.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

Город у квартирі – вирощуємо зелень на підвіконні

1 хвилина на читання

Навесні ми часто відчуваємо брак вітамінів і витрачаємо гроші на дорогі закордонні фрукти чи купуємо вітаміни в аптеці, хоча найпростіше виростити у себе на підвіконні свіжу зелень, яка заповнить нестачу вітамінів, і вгамує нашу тугу за весною. Тим паче, що вирощування зелені в домашніх умовах досить нескладний і дуже приємний процес.

Тож пропонуємо зробити власний весняний міні-город на підвіконні, на якому будуть вирощені корисні та свіжі трави.

Який ґрунт потрібно використовувати?

Грунтосуміш для вирощування городніх культур повинна бути досить поживною, якщо ви будете вирощувати різні салати, і недуже поживною для коренеплодів та багаторічних пряних трав.
До складу ґрунту мають входити дернова земля, компост, пісок, перліт, вермекуліт (2:2:1:0,5:0,5). Замість вермекуліту і перліту можна використати пінопластові кульки.
При висаджуванні рослин на зелень, обов’язково на дно горщика потрібно насипати дренаж. Грунт періодично спушують – щоб не утворилася кірка і коріння не загнило без доступу повітря.

Що саме слід вирощувати?

Якщо хочеться швидкого результату, можна висадити всіляку зелень: пекінську капусту, крес-салат, руколу, кріп, кінзу, салатну гірчицю, шпинат, листя салату. Вона не буде такою ж великою, як зелень з магазину, – буде дрібнішою, меншою,  але без хімікатів, тому що домашні умови не порівняти з промисловими тепличними умовами.

ЛИСТКОВИЙ САЛАТ

Це найпростіший варіант у домашніх умовах. Його можна навіть не висівати в горщики, а спробувати виростити з кореня. Купуєте свіжий салат, листя з’їдайте, а корінь помістіть у воду. Вона має покрити повністю корінці, але кінець стебла повинен бути над нею. Поставте салат на сонячне підвіконня і обприскуйте рослину, щоб зріз стебла не пересихав.

За тиждень на ньому з’являться нові корінчики і молоді листочки. Час пересаджувати його в землю. При цьому слідкуйте, щоб листя було над ґрунтом. Приблизно за три тижні будете ласувати власноруч вирощеним на підвіконні листковим салатом. Можна висадити корінь салату одразу в землю. Але тоді його доведеться поливати чи не тричі на день, щоб завжди залишався вологим. Інакше молоді корінчики не проростуть.

ПЕРА ЦИБУЛІ чи ЧАСНИКУ

Як їх виростити, відомо всім. Берете кілька головок, краще середнього розміру. Якщо є можливість, можна купити насіння цибулі-сіянки, їхні стрілки багаті вітамінами і дуже ароматні. У ємність треба засипати шар дренажу, а потім ґрунт. Цибулинки вставити вертикально в землю, але не закопувати. Зволожити землю, поставити в тепле світле місце і чекати сходів.

СЕЛЕРА

Коренеплоди, висаджені у горщик, дають зелень дуже швидко. Щоб посадити їх, потрібно викопати або купити коренеплоди. При виборі посадкового матеріалу потрібно звернути увагу на розміри коренеплоду, який має не перевищувати 5 см. Ще селеру можна вирощувати  у воді. Потрібно обрізати її при основі, залишивши 3 см, поставити у воду і чекати на зелень, час від часу доливаючи воду.

ПЕТРУШКА

У дуже довгих коренеплодів петрушки можна обрізати нижню частину так, щоб він міг влізти у горщик. Для петрушки краще вибирати високі і вузькі контейнери. Висаджувати коренеплоди потрібно рядами на відстані до 5 см. Верхівку петрушки не засипають (залишають 1см коріння над землею). До 10 днів ємкість з висадженим матеріалом тримають у прохолодному місці, наприклад на утепленому балконі, і поливають зрідка. Коли верхівкові бруньки почнуть рости, контейнери переносять на добре освітлене вікно і збільшують полив. Температура повітря повинна бути 15-18 ° С. Якщо температуру збільшити, зелень буде рости швидше, але  почне падати. Періодично ґрунт акуратно підпушують – щоб не утворилася кірка і коріння не загнило без доступу повітря. Таку зелень як щавель, листочки буряка з дрібних коренеплодів можна виростити і на темному підвіконні.

КРІП

Ця культура любить світло, щедрий полив і свіже повітря. У разі нестачі вологи листочки кропу можуть загрубіти. Перед посадкою бажано на кілька діб замочити насіння, це значно підвищить їх сходження. Під час замочування рекомендується час від часу змінювати воду. Перший урожай можна отримати вже через місяць після перших сходів.

БАЗИЛІК

Для цієї культури дуже важливий температурний режим, тому не можна допускати сильного і різкого зниження температури, а також протягів. Вживати листя базиліку можна буде вже через місяць.

Крес-салат

Він рекордсмен за термінами дозрівання. Урожай буває за два тижні після перших сходів. Посадку слід проводити у вологий ґрунт і регулярно поливати рослину надалі. Крес-салат не слід вирощувати під прямими сонячними променями – рослина не любить спеку.

Розмарин

Йоготакож дуже зручно вирощувати на балконі з купленої зелені. Із пучка цієї травички відберіть найсвіжіші гілочки, обірвіть нижні листочки і поставте у воду кімнатної температури приблизно на 6 годин. Бажано додати туди трошки меду (половину чайної ложки на пів літра) – це натуральний стимулятор росту.

Розмарин корінці пустить вже у ґрунті. Але спочатку його треба туди помістити. Для цього ошпарюєте горщики окропом, на дно – дренаж, середина – родючий ґрунт, зверху – крупнозернистий пісок та в кожен горщик висаджуйте по три-чотири гілочки розмарину.

М’ята

З  однієї гілочки можна швидко виростити повноцінний кущик. Для цього треба відокремити шматочок куща чи кореня дорослої рослини. Це треба робити вище на пів сантиметра від листових пазух. Потім поставити у воду тижнів на два. За цей час м’ята пустить нові пагони, і її можна буде посадити в звичайний горщик.

Рукола

Її вирощування більш важке. Замочуємо на добу насіння в талій воді, в яку додаємо трохи соку алое. Це прискорить процес пророщування насіння і зміцнить імунітет рослини. За цей час насіння розбухне, і його можна буде висаджувати в горщики на відстані 1-2 см одне від одного. Добре зволожуємо землю. Перші паростки з’являться до кінця тижня. Рукола не любить надмірного зволоження, тож краще її не поливати, а обприскувати. Але регулярно, щоб не пересихала.

Мікрозелень

У чому ж унікальність цього продукту? Мікрозелень – це рослини, які проросли до двох листочків, тобто коли кількість корисних елементів в листі досягає свого максимуму. Додавши в їжу пучок цього чудо-продукту, Ви додасте блюду особливої пікантності і отримаєте велику користь.

Вирощування мікрозелені в домашніх умовах

Цей процес досить простий. Необхідно придбати в магазині для садівників спеціальну ємність з решіткою для пророщування насіння. Таку тару можна замінити паперовими рушниками або туалетним папером, які в змоченому вигляді розстеляють на піднос або широке блюдо. Далі необхідно виконати п’ять простих кроків:

  1. Налити в піддон воду до рівня решітки.
  2. Рівномірно розсипати насіння по решітці так, щоб воно покрило усю її площу.
  3. Накрити тару кришкою і покласти в тепле, добре освітлене місце.
  4. Після проростання насіння воду необхідно регулярно міняти. Для насичення зелені киснем, слід щодня ненадовго відкривати кришку. Для доброго проростання потрібна кімнатна температура і постійна висока вологість.
  5. При появі перших двох листочків, мікрозелень можна вживати в їжу. Бадилля бажано зрізувати гострими ножицями, щоб не нашкодити рослинам, що ростуть поряд.

Знаючи, як вирощувати зелень на підвіконні цілий рік, зовсім не складно розбити маленький город у квартирі. До того ж, зелені кущики прикрасять інтер’єр і наповнять повітря ароматом весни.

Вирощувати зелень у будинку нескладно, важливо проявити терпіння і правильно доглядати за рослинами.