Березень 2020
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  
03.05.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

Діти самі вдома – карантин. Правила безпеки про які потрібно нагадати

1 хвилина на читання

В Україні через загрозу епідемії коронавірусної інфекції та для недопущення її поширення введено карантин в навчальних закладах строком на три тижні.

Тож наші діти залишаються  вдома. Добре, якщо є рідні люди, які можуть придивитись за дитиною. А якщо немає?

Найголовніше, що потрібно донести до своєї дитини, це що коли вона залишається вдома сама, вона повинна чітко усвідомити: є речі, яких робити не можна за жодних обставин.

Ювенальна поліція України надає декілька основних порад для дітей, які залишились самі удома.

– Нікому не можна відчиняти дверей, навіть якщо це прийшла сусідка чи подруга мами.  Вхідні двері повинні відчиняти лише дорослі. Поясніть дитині, що у всіх близьких є ключі від квартири.

– Не можна по телефону незнайомим людям розповідати, що вона (дитина) зараз сама вдома, а мама прийде тільки через годину. І взагалі не дозволяйте дитині вступати в тривалі бесіди зі сторонніми. Скажіть дитині, щоб незнайомим людям вона відповідала приблизно так: “Мама зараз дуже зайнята і не може поговорити з вами. Зателефонуйте через годину”. У цьому випадку ви, по-перше, не змушуєте дитину брехати, адже мама справді зайнята. А по-друге, стороннім невтямки, що дитина вдома сама.

– Не можна нічого кидати з балкона та з вікна. До вікон взагалі краще не підходити і не визирати на вулицю. На них краще поставити спеціальні блокуючі засувки, щоб дитина їх не змогла самостійно відкрити.

– Не можна гратися з електропобутовими приладами та газовою плитою.

– Дитина повинна у квартирі мати телефон і вміти набирати на ньому потрібні номери – мами, батька, бабусі та звичайно поліції, швидкої чи пожежної допомоги. І обов’язково поясніть дитині, в яких випадках треба терміново дзвонити та кликати на допомогу.

– Постійно нагадуйте про правила власної безпеки: триматися подалі від незнайомих людей, які поводять себе неадекватно, уникати будь-яких розмов із ними. Намагатися не відповідати на грубість і нахабство тим же. Краще промовчати або зробити влучне зауваження про невихованість грубіяна. Не гратися на вулиці допізна. Намагатися не показувати на вулиці серед великої кількості людей свої дорогоцінні речі (мобільний телефон, гроші, інші коштовності). Не приймати від незнайомих людей ласощі, подарунки.

– Знайте де і з ким бувають ваші діти, чим вони займаються. Періодично телефонуйте їм, дізнавайтеся місце їхнього знаходження. Не дозволяйте відвідувати хворих друзів та однокласників

Щоб дитина не відволікалась на небезпечні ігри, розплануйте разом її день. Зазначте час, коли вона має пообідати, коли зробити домашні завдання, коли гратиме в комп’ютерні ігри, і що саме має обов’язково виконати по дому. 

Десятиліття досліджень доводять: якщо дитина виконує обов’язкові хатні справи – це позитивно впливає на навчання, психіку, а також у майбутньому це піде на користь їхній кар’єрі. 

Важливі справи, які зможе виконати дитина вдома:

– Прибирати в квартирі: пилососити, підмітати, мити підлогу, витирати пил;

поливати квіти;

– піклуватися про домашнього улюбленця;

– складати свої іграшки, речі;

– мити посуд;

– розкладати і розвішувати по місцях свої речі;

– складати речі до пральної машини;

– пибирати посуд зі стола;

– застеляти своє ліжко.

Шановні батьки! Слідкуйте за безпекою своїх дітей та власним прикладом демонструйте виконання правил поведінки.