Гранола. Ідеальний сніданок
1 хв читанняЯким повинен бути ідеальний сніданок? Корисним, поживним і звичайно ж смачним, щоб гарний настрій цілий день Вас не покидав. Такий продукт здорового харчування як гранола все більше набирає популярність, він продається як в экомагазинах, так і в звичайних супермаркетах. Що це за продукт, чи справді він такий корисний, чи можна з його допомогою скинути вагу і чим він відрізняється від уже знайомих мюслі, журналісти “БН” досліджують у цій статті.
Що таке гранола?
Цей продукт дуже нагадує мюслі, проте вагомою його перевагою є смак – більш приємний і насичений. Щоб надати гранолі апетитний хрускіт, її запікають разом з медом, завдяки якому утворюється скоринка.
В даний час склад граноли може складатись з вівсяних, гречаних або рисових пластівців, запечених з горіхами, сухофруктами і натуральним підсолоджувачем, найчастіше з медом. Гранола може бути як розсипчастою, так і представляти собою тверді спресовані бруски.
Хто придумав гранолу?
Гранола придумана в Америці прихильниками здорового харчування, які починали з випуску корисних сніданків під назвою «Гранула». Такі сніданки виглядали як подобу печива, зробленого з корисною борошна.
Те, як гранола виглядає сьогодні – результат праці безлічі людей, проте винахідником граноли, а точніше її муки, вважається Сілвестер Грем. Деякі джерела вказують на те, що ця людина була фізіологом і дієтологом, а також священником. Вважається, що на створення спеціального борошна Гремма спонукало бажання популяризувати здорове харчування і вегетаріанство серед своїх прихожан.
Користь граноли і її калорійність
- Нормалізація цукру в крові. Злаки, що є основою граноли, сприяють нормалізації цукру в крові. Крім того, такий сніданок надасть заряд енергії, а голод не потурбує Вас до самого обіду.
- Нормалізація роботи шлунково-кишкового тракту. Завдяки споживанню продуктів, багатих на клітковину поліпшується травлення.
- Поповнення запасів вітамінів, мінералів та інших необхідних речовин. Всі продукти, що входять до складу граноли (насіння, сухофрукти, горіхи, мед, ягоди), надають організму всі необхідні речовини: вітаміни, цинк, магній, залізо, харчові волокна, жирні кислоти, калій і багато інших.
- Струнка фігура. До складу граноли входять складні вуглеводи, які сприяють швидкому насиченню і при цьому вони досить повільно засвоюються, завдяки чому істотно знижується ризик ожиріння. Таким чином Ви швидко наїдаєтеся малою кількістю їжі і протягом довгого часу не відчуваєте почуття голоду.
Чи є від граноли шкода?
Багато виробників в цілях поліпшення смаку продукту не гребують різними наповнювачами, ароматизаторами, замість меду в гранолі можна знайти цукровий сироп, різноманітні масла, і навіть зефір і шоколад.
Щоб уникнути потрапляння в організм небажаних компонентів, але завжди мати під рукою корисний перекус, гранолу можна зробити самостійно, тим більше, що це не важко.
Рецепт граноли:
- 1 чашки вівсяних пластівців
- 1 чашка міксу горіхів і насіння
- 1 чашка сухофруктів
- 3 ст.л. рідкого меду
- 3-4 столові ложки соку або води
- 1 ст.л. оливкової або соняшникової олії
Спосіб приготування:
- Горіхи крупно порубати і змішати з вівсяними пластівцями в мисці. За бажанням додати насіння (буде достатньо кількох столових ложок).
- З’єднати в чашці мед, апельсиновий сік і рослинну олію.
- Додати рідку суміш в миску з вівсяними пластівцями і добре перемішати. Суміш вийде злегка вологою.
- Деко застелити пергаментним папером. Викласти гранолу рівним шаром і відправити в розігріту до 160 °С духовку на 30 хвилин або до появи золотистого кольору.
- Кожні 5 хвилин гранолу потрібно перемішувати, щоб вона пропеклась рівномірно. За 10 хвилин до кінця приготування додати помиті і обсушені сухофрукти.
- Дістати гранолу, повністю остудити і пересипати в банку або контейнер, що щільно закривається.