Лютий 2020
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829  
26.04.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

Гранола. Ідеальний сніданок

1 хвилина на читання

Яким повинен бути ідеальний сніданок? Корисним, поживним і звичайно ж смачним, щоб гарний настрій цілий день Вас не покидав. Такий продукт здорового харчування як гранола все більше набирає популярність, він продається як в экомагазинах, так і в звичайних супермаркетах. Що це за продукт, чи справді він такий корисний, чи можна з його допомогою скинути вагу і чим він відрізняється від уже знайомих мюслі, журналісти “БН” досліджують у цій статті.

Що таке гранола?

Цей продукт дуже нагадує мюслі, проте вагомою його перевагою є смак – більш приємний і насичений. Щоб надати гранолі апетитний хрускіт, її запікають разом з медом, завдяки якому утворюється скоринка.

В даний час склад граноли може складатись з вівсяних, гречаних або рисових пластівців, запечених з горіхами, сухофруктами і натуральним підсолоджувачем, найчастіше з медом. Гранола може бути як розсипчастою, так і представляти собою тверді спресовані бруски.

Хто придумав гранолу?

Гранола придумана в Америці прихильниками здорового харчування, які починали з випуску корисних сніданків під назвою «Гранула». Такі сніданки виглядали як подобу печива, зробленого з корисною борошна.

Те, як гранола виглядає сьогодні – результат праці безлічі людей, проте винахідником граноли, а точніше її муки, вважається Сілвестер Грем. Деякі джерела вказують на те, що ця людина була фізіологом і дієтологом, а також священником. Вважається, що на створення спеціального борошна Гремма спонукало бажання популяризувати здорове харчування і вегетаріанство серед своїх прихожан.

Користь граноли і її калорійність

  1. Нормалізація цукру в крові. Злаки, що є основою граноли, сприяють нормалізації цукру в крові. Крім того, такий сніданок надасть заряд енергії, а голод не потурбує Вас до самого обіду.
  2. Нормалізація роботи шлунково-кишкового тракту. Завдяки споживанню продуктів, багатих на клітковину поліпшується травлення.
  3. Поповнення запасів вітамінів, мінералів та інших необхідних речовин. Всі продукти, що входять до складу граноли (насіння, сухофрукти, горіхи, мед, ягоди), надають організму всі необхідні речовини: вітаміни, цинк, магній, залізо, харчові волокна, жирні кислоти, калій і багато інших.
  4. Струнка фігура. До складу граноли входять складні вуглеводи, які сприяють швидкому насиченню і при цьому вони досить повільно засвоюються, завдяки чому істотно знижується ризик ожиріння. Таким чином Ви швидко наїдаєтеся малою кількістю їжі і протягом довгого часу не відчуваєте почуття голоду.

Чи є від граноли шкода?

Багато виробників в цілях поліпшення смаку продукту не гребують різними наповнювачами, ароматизаторами, замість меду в гранолі можна знайти цукровий сироп, різноманітні масла, і навіть зефір і шоколад.

Щоб уникнути потрапляння в організм небажаних компонентів, але завжди мати під рукою корисний перекус, гранолу можна зробити самостійно, тим більше, що це не важко.

Рецепт граноли:

  • 1 чашки вівсяних пластівців
  • 1 чашка міксу горіхів і насіння
  • 1 чашка сухофруктів
  • 3 ст.л. рідкого меду
  • 3-4 столові ложки соку або води
  • 1 ст.л. оливкової або соняшникової олії

Спосіб приготування:

  1. Горіхи крупно порубати і змішати з вівсяними пластівцями в мисці. За бажанням додати насіння (буде достатньо кількох столових ложок).
  2. З’єднати в чашці мед, апельсиновий сік і рослинну олію.
  3. Додати рідку суміш в миску з вівсяними пластівцями і добре перемішати. Суміш вийде злегка вологою.
  4. Деко застелити пергаментним папером. Викласти гранолу рівним шаром і відправити в розігріту до 160 °С духовку на 30 хвилин або до появи золотистого кольору.
  5. Кожні 5 хвилин гранолу потрібно перемішувати, щоб вона пропеклась рівномірно. За 10 хвилин до кінця приготування додати помиті і обсушені сухофрукти.
  6. Дістати гранолу, повністю остудити і пересипати в банку або контейнер, що щільно закривається.