Лютий 2020
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829  
04.05.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

Як провести Колодія разом з дітками?

1 хвилина на читання
Що знає сучасна дитина про це свято? Найчастіше: є такий день, коли частують млинцями. Проте, за народними традиціями, це аж тиждень, у якому кожен день має своє значення та завдання. Якщо адаптувати їх для дитячого віку, стародавнє свято стане незабутнім. Цього року Колодія припадає на тиждень з 24 лютого по 1 березня.

Історія говорить нам про те, що воно зародилося ще в стародавній слов’янській язичницькій культурі. Люди здавна на Колодія випікали млинці, як символ тепла, сонця, перемоги весни над зимою. І на знак цієї перемоги спалювали опудало Зими.

У стародавні часи це свято не обходилося без катання на конях, а юнаки намагалися до Колодія обзавестися саньми і покатати дівчат. Молоді пари обов’язково брали участь у таких розвагах. Упряжки з кіньми з дзвониками і веселим сміхом вершників ганяли за годинниковою стрілкою навколо сіл, намагаючись розбудити природу і відлякати зиму.

Діти та підлітки каталися на прикрашених гойдалках. Традиційно влаштовували цікаві та веселі ігри. У цей час старші хлопці і дівчата залицялися одне до одного і шукали собі наречених, щоб після Великодня зіграти весілля.

У наш час ми можемо теж наповнити це свято веселощами та добрими традиціями. Щоб через багато років наші діти передали любов до Колодія нашим онукам.

Що саме робити у святкову неділю:

– ЗРОБИТИ ОПУДАЛО (ЛЯЛЬКУ) КОЛОДІЯ на початку святкового тижня. Варіантів безліч  – від ляльки з тканини, мотанки до простої паперової зі склеєного конусу бумаги. Важливий нюанс: не варто малювати обличчя, адже кінцева мета такої іграшки – бути спаленою. Наші пращури вірили: якщо зробити опудало Колодія з обличчям, воно почне робити погані вчинки. Тож ляльку краще створити в синьо-білих кольорах, як Снігову Королеву, а обличчя – у формі порожнього білого кола, млинця, хмарки, сонечка (воно уособлюватиме холодне зимове сонце).

– ПРИГОСТИТИ НУЖДЕННИХ. Якщо у вас є старенькі, малозабезпечені сусіди чи знайомі, хай і не дуже близькі вам – занесіть їм частування. Або ж приготуйте млинці для малечі у дворі. Ще варіант – хай син чи донька вирішать, кому потрібна підтримка, кого б вони хотіли почастувати: наприклад, дитину, яку у школі ображають.

– ПРИВІТАТИ. Намалювати листівки, зателефонувати чи відвідати рідних: тітоньок і дядечків, бабусь і дідусів, хрещених.

– ВИКИНУТИ ВСЕ НЕПОТРІБНЕ. Переберіть старий одяг, іграшки, інші речі. Звільніть оселю, щоб весні було куди принести щось нове. Можливо, якісь непотрібні вам речі у гарному стані, тож варто віддати їх нужденним. Ці благодійні вчинки можуть стати доброю традицією для вашої дитини.

– ПОБОРОТИ СТРАХИ. Для дитини типовим є страх темряви або ж жахливих персонажів. Можна намалювати страх та спалити папірець (або прикріпити його до Колодія та потім знищити разом), або виліпити з пластиліну і…розкатати, перетворити на щось приємне.

– ПОЇСТИ МЛИНЦІВ. Повечеряти разом родиною! Звичайно, у меню мають бути млинці. Влаштувати змагання на швидкість їх поїдання (саме так робили колись).

– ЗАСПІВАТИ. У цей день з усіх домівок лунали співи. Вивчіть разом пісню про Масляну або ж влаштуйте караоке чи гру зі співом.

– ПОКАТАТИСЯ НА КОНЯХ, поні, на санчатах. Адже в цей день зять обов’язково так розважав тещу. Хай це стане ритуалом для всієї родини.

– ГОТУЄ ТАТО РАЗОМ З ДІТЬМИ. На тещині вечори готували ласощі чоловіки. Можна навіть довірити створення вечері найменшим членам родини.

– ВЛАШТУВАТИ ЛЯЛЬКОВИЙ ТЕАТР чи театралізовану сценку. Можна на теми народних обрядів на Колодія. Якщо ж дитина замала, то розіграйте коротеньку казку про те, як Весна вигнала Зиму. Перевдягання, гримування, управління ляльками — це люблять майже всі діти.

– ВІДГАДАТИ ЗАГАДКИ. Доречними будуть веселі питання про явища природи, пори року, народні традиції – для дітей відповідного віку.

– ПЕРЕТЯГУВАТИ КАНАТ. Ця та інші народні ігри безумовно додадуть веселощів.

– ЗАВІТАТИ НА МАСОВІ ГУЛЯННЯ. Знайдіть в парках чи інших громадських місцях гуляння, вікторини та ігри, хороводи, концерти.

– СПАЛИТИ КОЛОДІЯ. На багатьох гуляннях влаштовують спалювання опудала. А вдома треба попрощатися з лялькою, яку робили на початку тижня. Якщо дитина маленька і їй сумно, зробіть ляльку Весни (таку саму, але в яскравих тонах, з усміхненим обличчям). Хай цей маленький талісман зігріває серце вашій родині.