Лютий 2020
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829  
28.04.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

Папуги мають імена, які їм обрали птахи-батьки

1 хвилина на читання
папуга

Науковці встановили, що папуги-батьки дають своїм пташенятам унікальні імена, які птахи потім використовують все життя, пише портал ScienceNOW.

Експеримент проводився за допомогою зеленохвостих горобиних папужок Forpus passerinus, що гніздяться в опорах огорожі у Венесуелі. У 1987 році вчені помістили в порожнисті стовпи штучні гнізда, обладнані великою кількістю відео- і аудіоапаратури. У дикій природі F. passerinus зазвичай мешкають в порожніх стовбурах дерев на великій висоті, тому незвичайна венесуельська колонія папужок є частим предметом дослідження.

Науковці поспостерігали, що папуги видають велику кількість звуків і можуть так само як люди вивчати їхні нові поєднання протягом усього життя. Тому ці птахи є зручним об’єктом для вивчення мови. Автори нової роботи стежили за 20 парами папужок, у яких вилупилися пташенята. Дослідникам було відомо, що птахи відгукуються на певну комбінацію звуків, унікальну для кожного папужки – своєрідний аналог імені. Вчені перемішали кладки у 12 парах, тож пташенят виховували не їхні біологічні батьки. Решта 8 пар служили в якості контролю.

папуга1

Ідея вчених полягала в наступному: якщо унікальна комбінація звуків має  генетичну природу, то імена папужок будуть нагадувати звуки, що видаються їхніми біологічними батьками, незалежно від того, виховували вони своїх пташенят чи ні. Якщо ж імена пташенятам дають дорослі, що їх виховують, то вони не будуть схожі на крики справжніх батьків.

Виявилося, що комбінація звуків, з якою себе ідентифікували пташенята, являла собою злегка змінену комбінацію, яку часто використовували ті птахи, які виховували новонароджених F. passerinus. Тобто саме мова опікунів слугувала матрицею для вибору пташенятами свого імені, незалежно від того, чи були «опікуни» справжніми батьками чи ні.