Лютий 2022
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28  
29.04.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

Бучанські медики про остеопороз

1 хвилина на читання

“Остеопороз” –  буквально означає «пориста кістка» – це стан, при якому міцність ваших кісток знижуються, що робить їх більш схильними до руйнування.

Остеопороз не виникає раптово – за день, місяць, чи навіть за рік.

Про це розповідає лікар – травматолог Бучанський консультативно-діагностичний центр Ростислав Солонько.

Насправді профілактика остеопорозу починається  ще в дитячому віці, коли здоровий раціон і фізичні вправи допомагають дітям досягти максимально можливого «піку кісткової маси»

Це важливо, оскільки чим більше у вас кісткової маси у зрілому віці, тим менше шансів мати слабкі та ламкі кістки у старшому віці.

Дотримуйтеся здорової дієти, яка включає достатню кількість кальцію та білка – двох ключових поживних речовин для здоров’я кісток.

Отримуйте достатньо вітаміну D, який утворюється в шкірі після дії сонячних променів. У середньому молода доросла людина потребує приблизно 15 хв щоденного перебування на сонці. Ви можете збільшити споживання вітаміну D за допомогою деяких продуктів, таких як риба, яйця, гриби, молочні продукти, соки.

 В дорослому віці  головне – зберегти здорові кістки та уникнути передчасної втрати кісткової маси.

Дуже важливу роль в профілактиці остеопорозу відіграє фізична активність : ходьба, оздоровчий біг, фізичні вправи, їзда на велосипеді, ходьба на лижах.

Неправильний спосіб життя підвищує ризик остеопорозу, знижує щільність кісток та допомагає втраті кісткової маси.

Пам’ятайте, що  основними факторами ризику є:

  • сімейний анамнез остеопорозу,
  • занадто мала  маса  тіла (ІМТ до 19)
  • паління,
  • алкоголізм,
  • надлишок солі,
  • велика кількість білків та фосфору, що містять м’ясні продукти
  • низька фізична активність,
  • вживання кави понад 5 чашок на добу

У людей похилого віку найвищий ризик розвитку остеопорозу. Майже 75% переломів стегна, хребта та зап’ястя трапляються у людей у віці 65 років і старше.

Тому, у старшому віці:

  • Дуже важливі особисті заходи безпеки – носіть зручне взуття без підборів, тримайтесь за поручні на сходах, будьте обережні на мокрій дорозі та слизькому шосе.
  • Будьте обережні з прийомом ліків.
  •  Не піднімайте важких предметів, попереджайте рухи, що можуть призвести до розтягнення м’язів спини.
  •  Зробіть ваш дім зручним,  приберіть зі свого шляху всі зайві предмети та зробіть добре освітлення.
  •  Не використовуйте нестійкі конструкції, наприклад, стілець, встановлений на стіл, щоб дістати якийсь предмет. Використовуйте лише стійкі конструкції або попросіть про допомогу. Використовуйте додаткові засоби (палицю) для рівноваги.
  •  Будьте уважні в повсякденному житті. Пам’ятайте, що всі падіння та нещасні випадки відбуваються тоді, коли ви поспішаєте.

Важливе також забезпечення достатньої кількості кальцію, білка, вітаміну D та інших поживних речовин.

З віком здатність засвоювати вітаміни та мінерали знижується. Насправді, люди похилого віку часто страждають від недоїдання, оскільки вони можуть їсти недостатньо та не отримувати потрібну кількість білка та вітамінів у своєму раціоні.

Слід приймати добавки кальцію та вітаміну D, коли споживання молочних продуктів є низьким, і мало часу людина проводить на відкритому повітрі.

 Виконуйте  вправи, що покращують рівновагу, поставу, координацію та силу м’язів.

 Для осіб похилого віку прогулянки на протязі 20 хвилин та більше на день дуже гарно впливають на стан кісток, особливо якщо ви гуляєте вдень, то організм одночасно отримує вітамін Д.

 Своєчасно звертайтесь до лікаря для оцінки стану кісток, особливо якщо були виявлені фактори ризику розвитку остеопорозу.

Рання діагностика та ефективне лікування сприяють уникненню майбутніх переломів.

Бережіть себе та будьте здорові!