Як краще харчуватися під час спеки: поради МОЗ
1 хв читання
У липні 2024 року Україну накрила хвиля аномальної спеки. Це має значний негативний вплив на самопочуття людей. Міністерство охорони здоров’я разом з професійним дієтологом президентом Асоціації дієтологів України Олегом Швецем склали рекомендації щодо харчування під час спеки, щоб покращити самопочуття.
Чим краще харчуватися під час спеки:
Фрукти, ягоди та овочі:
Найкраще, вважається, у спеку надавати перевагу у харчуванні саме їжі рослинного походження. В ній міститься максимальний відсоток рідини, тому легко перетравлюються, є джерелом поживних речовин і відновлює водний баланс.
Радиться обирати рослинну їжу з найбільшим показником вмісту води: ягоди, кавун, огірки, томати, селеру та болгарський перець, темно-зелені листові овочі (шпинат, листя салату, капусти кале тощо). Також їх плюс, що ці продукти не потребують додаткової термічної обробки – це збереже ваші сили.
Та зазначається, що якщо ви до цього не споживали рослинну їжу у достатній кількості, це може призвести до дискомфорту, наприклад, здуття живота. Тож варто споживати поступово і невеликими порціями.

Що краще пити:
Безумовно найкращим рішенням є і залишається вода. Також напої без цукру, кофеїну, алкоголю і калорій – хороші джерела рідини. Якщо ви не займаєтеся спортом чи не маєте фізичної активності високої інтенсивності/ значної тривалості, вам не потрібні напої з додатковим вмістом електролітів. Подібні напої зазвичай також містять забагато цукру.
Радиться пити навіть при найменшому відчутті спраги або як тільки згадаєте про воду, це допоможе попередити спрагу. Додатковим показником належної кількості рідини в організмі є колір сечі, котрий має бути світло-жовтим. Темніші відтінки, особливо ближчі до коричневого, вказують на те, що вам варто пити більше води.
Охолоджені страви з напоями приносять тимчасове полегшення від спеки, але звертайте на вашу індивідуальну переносимість морозива та напоїв з льодом.
Що не варто вживати або краще обмежити під час спеки:
Об’ємні, насичені жирами, солоні страви та значна кількість борошняних виробів та солодощів
Така їжа перетравлюється важче і довше, спричиняючи додаткове виділення тепла. Це вплине на ваше самопочуття, спричинить сонливість та втому. Замість звичного трьохразового об’ємного прийому їжі радиться споживати меншими порціями легші страви, котрі можна вживати частіше.
М’ясні страви варто готувати з більш пісних частин без додаткового додавання жиру. Оброблені продукти – від снеків до цукерок – влітку мають бути значно обмежені.

Напої з кофеїном
Подібні напої, особливо енергетичні, можуть спричинювати більшу втрату рідини завдяки сечогінному ефекту. Водночас кількість кофеїну, яка міститься у порції кави або чаю, не спричиняє подібних ефектів.
Якщо ви відчуваєте, що під час спеки ваше самопочуття погіршилося
Якщо ви відчуваєте наступні симптоми, як запаморочення, значний підйом або зниження кров’яного тиску, біль за грудниною, виражене серцебиття, порушення зору, мовлення, чутливості та рухів у кінцівках є підставою для невідкладного звернення за екстреною медичною допомогою.
Також бажано проконсультуватися з сімейним лікарем, якщо відчуваєте, що погано проживаєте у спекотні періоди.