Календар

Травень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
16.06.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

Олександр Дядюра загинув, захищаючи рідну землю від російської навали (ФОТО)

1 хвилина на читання

Олександр Миколайович Дядюра (1977 р.н.) працював головним енергетиком Бучанського ЖКГ, коли розпочалася повномасштабна війна.

25 лютого Олександр Дядюра записався у ДФТО і робив все необхідне, щоб захистити громаду. Як працівник сфери ЖКГ допоміг облаштувати підземне овочесховище, у якому ночували добровольці, щоб була можливість його обігрівати й відпочивати хлопцям в більш комфортних умовах.

Всю ніч працював, щоб виконати чергове завдання: на деякі блокпости провести живлення і підключити прожектори. А вранці поїхав на службу як комунальник ремонтувати пошкоджені під час обстрілів об’єкти інфраструктури.

Згодом нове завдання. Проблеми з електропостачанням призвели б до відключення вишки мобільного зв’язку, яка знаходиться у полі біля Бучі. Це грозило б відсутністю зв’язку та інтернету у радіусі 40 км. Відтак, неможливість координувати оборонні дії, й відсутність інформації щодо евакуації населення. Щоб не допустити цього, керівники Бучанської міської ради вирішили відправити до вишки мобільного зв’язку спеціаліста, який би завдяки генератору і акумуляторному блоку при зникненні електроенергії забезпечував би її безперебійну роботу. Олександр Миколайович взяв виконання задачі на себе. Йому допомогли у цьому місцеві, які жили поруч.

Коли рашисти здійснили масований наступ на місто, Олександр Дядюра з помічниками були біля вишки. Вони ховалися під бетонними плитами від обстрілів і вибухів, але зв’язок утримували. Коли місто окупувала армія рф, він продовжив свою місію: ночував вдома у літнього подружжя й щодня ходив до вишки, ризикуючи життям.

Наявність мобільного зв’язку врятувала добровольців, які опинилися в оточенні. Допомогла ЗСУ отримувати розвідувальні дані з окупованої території і координувати свої дії, щоб з найменшими витратами і як найшвидше звільнити міста і села. Допомогла тисячам жителів Бучанського району отримати інформацію про зелені коридори і евакуюватися.

За кілька днів до визволення міста Олександра Миколайовича схопили російські солдати неподалік від вишки. Вони вивезли його на підконтрольну їм територію в Ірпінь, допитували із застосуванням тортур, а потім розстріляли. 10 квітня його тіло знайшли у підвалі багатоповерхівки зі зв’язаними за спиною руками, понівеченим від знущань тілом, множинними кульовими пораненнями тіла і простреленою головою.

Без батька залишилися троє дітей, найменшій донечці трохи більше року.

Почесне звання Герою.

На 41 позачерговій сесії Бучанської міської ради VIII скликання депутати одноголосно підтримали рішення присвоїти звання «Почесний громадянин міста Буча» Дядюрі Олександру Миколайовичу.