Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
30.04.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

Тюльпани з Нідерландів на клумбах громади (ФОТО)

1 хвилина на читання
тюльпани

Тюльпани – це подарунок з Нідерландів у вигляді кількох тисяч (45 ящиків) цибулин цих яскравих весняних квітів. Бучанська громада їх отримала отримала у грудні минулого року.

Директор КП «Бучазеленбуд» Віктор Галущак тоді повідомив, що цибулини тюльпанів зберігатимуться у всіх необхідних умовах на складі. За сприятливих погодних умов працівники підприємства висадили їх на вулицях і скверах Бучі та старостатів. Тепер наші населені пункти ще привабливішими.

Фахівці «Бучазеленбуд» вигадали візерунки на клумбах і висадили рослини із впевненістю, яку красу подарують квіти, коли виростуть і зацвітуть.

Створені природою (за сприяння комунальників) квіткові картини змушують зупинитися перехожих, щоб затримати погляд на яскравих фарбах тюльпанів, доповнених зеленими кущами і рослинами.

Нагадаємо, тюльпани із Нідерландів подарували нашій громаді організації «Smit Flowers» та «Flowers Planet» за підтримки почесного консула України у місті Амстердам Еміля де Севрена Жакета.

Історія культури

Азійська батьківщина

Батьківщиною тюльпану є передгір’я Тянь-Шаню. Серед таджиків, існує щорічне свято тюльпанів Сайри лола. Тепер важко встановити, які види стали предками перших окультурених рослин, але, можливо, це були дикорослі тюльпани садовий і Шренка поширені в Малій та Середній Азії.

На захід тюльпан поширився одночасно з розселенням тюркських племен, які його називали (і досі називають) «лале», або ж «лоле». Ім’я Лале досі є найпопулярнішим жіночим ім’ям в країнах Сходу. До Причорномор’я ці квітки швидше за все принесли з собою булгари, до Персії, а звідти й до Сирії та Анатолії — турки-сельджуки. Деякі угорські дослідники стверджують, що Європу з тюльпанами познайомили кочовики-мадяри.

Перші тюльпани в Європі

Португальці з тюльпаном були знайомі з цією квіткою вже в 1530 році. Швидше за все йшлося про лісові тюльпани з Магрибу або ж Гранади. Європейцям поза Піренейським півостровом вони в ті часи були невідомі.

Більшість європейців про тюльпани дізналися завдяки посольству, відправленого імператором Священної Римської імперії Карлом V до двору османського султана Сулеймана Пишного в 1555 році. Очолював його видатний дипломат Ож’є Гіслен де Бусбек. Він був вражений полями тюльпанів, що зустрічилися на шляху його посольства, і, за легендою, привіз цибулини цих рослин (разом із бузком і гіркокаштаном) до Відня, де їх висадили в місцевому ботанічному саду.

Кілька квіток потрапили також до аугсбурзької резиденції Фуггерів — завдяки Гансу Дерншваму, який перебував у складі посольства Бусбека. В Аугсбурзі тюльпан в 1559 році побачив і описав (першим з європейських ботаніків) швейцарець Конрад Геснер. Завдяки Геснеру квітки й отримали ім’я тюльпанів — за схожість із турецькими тюрбанами.

Тюльпани в Голландії. Тюльпаноманія

У Нідерландах перші садові тюльпани з’явилися 1570 року, коли Еклюз на запрошення приїхав працювати в Голландію і разом з іншими рослинами захопив цибулини тюльпанів. Це стало початком шаленого захоплення тюльпанами цілого народу. Це захоплення голландців називають тюльпаноманією. За рідкісні екземпляри цієї квітки платили від 2 000 до 4 000 флорінів; існує розповідь про один екземпляр, за який покупець віддав цілу пивну в 30 000 флорінів.

Залишити відповідь