Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
29.04.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

Мурал пам’яті Героїв на місці трагедії на Яблунській у Бучі (ФОТО)

1 хвилина на читання

Закордонні художники створили мурал у Бучі на вулиці Яблунській, 144 де у березні 2022 року на території «Агробудпостач» рашисти вчинили масовий розстріл бучанських добровольців.

Відомі митці та волонтери з Лос-Анджелесу Bandit, Tristan і Johny завітали до України, щоб створити документальний фільм про нашу героїчну державу «Стійкі кольори». Вони малюють на розтрощених будівлях і записують історії війни від місцевих жителів.

«Мій син загинув тут, – розповідає Олександр Туровський, батько розстріляного Святослава Туровського. – Тут була комендатура, катівня. Його катували і потім розстріляли тут, на цьому місці».

Нагадаємо історію страчених оборонців міста

Наприкінці лютого 2022 добровольці створили блокпости на вулиці Яблунській, щоб дати відсіч окупанту. Коли зрозуміли, що не зможуть протистояти російській броньованій техніці, добровольчі формування прийняли рішення відступати. Вісім добровольців переховувалися у підвалі будинку одного з місцевих. Та російські військові полонили всіх.

Зв’язаних бучанців жорстоко допитували й катували. А 4 березня об 11 ранку розстріляли. Імена Героїв: Анатолій Прихідко, Андрій Матвійчук, Андрій Вербовий, Денис Руденко, Андрій Дворніков, Валерій Котенко, Святослав Туровський, Віталій Карпенко. Дев’ятому чоловіку вдалося вижити.

«Ми намалювали на Яблунській, 144 мурал, який присвяченій загибелі восьми теробороніців, яких розстріляли тут у березні 2022 року, – розповіла координаторка проєкту «Стійкі кольори» в Україні Катерина Тимченко. – Це жінка, яка уособлює в собі Україну, мати, дружину, дочку, яка втратила близьких».

На муралі навколо жінки-України художники зобразили вісім свічок – пам’ять про вісьмох Героїв, життя яких забрали рашисти.

Буча – одне із п’яти міст в Україні, які обрала творча група.

До поїздки команда готувалася декілька місяців – обирали міста, створювали ескізи та описи малюнків.

Створюючи мистецтво на розтрощених будівлях митці прагнуть підтримати моральний дух українців. «Ми віримо, що мистецтво – це універсальна мова, яка діє як каталізатор, об’єднуючи людей та нагадуючи їм про їх культурну самобутність і здатність вистояти», – впевнені митці.

Документальна стрічка про Україну «Стійкі кольори» прагне продемонструвати реальні наслідки війни, надаючи людям можливість поділитися своїми історіями. Зафарбовуючи залишки війни та перетворюючи простори на яскраві вираження надії, проект має на меті створити нові спогади та відновити суть громадських місць, які стали полем битв або місцями несвободи та катівнями.

Раніше у постраждалій від російського агресора Бучі, художники зробили два мурали у мікрорайоні Склозаводський.

На місцях де вже 3 березня 2022 року стояла російські БМД, будівлі прикрашені малюнками.

  • «Українська жінка» – цей образ створений, щоб показати і розширити можливості української жінки, акт вшанування сили, яку проявляють жінки під час війни, як надихання для молодого покоління дівчат.
  • «Питання часу» – український воїн на годинниковій стрілці з його коханою на хвилинній стрілці, яка намагається перевісити щоб якнайскоріше він повернувся з війни. З часом вони знову будуть разом.

Залишити відповідь