Лютий 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829  
28.04.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

Планування майбутнього. Я і моя громада – цікава навчальна програма для молоді

1 хвилина на читання

Головне у проєкті нової навчальної програми курсу за вибором «Планування майбутнього. Я і моя громада» – допомогти юнакам і дівчатам зрозуміти себе, свої можливості, бажання, побудувати плани на майбутнє й успішно їх реалізувати, а крім того, щоб це було корисно і цікаво громаді, в якій вони проживають.

Концепцію залучення учнів та молоді до стратегічного планування у громадах презентували на брифінгу, який організував ГО «Інститут громадянського суспільства» в Українському кризовому медіа-центрі.

Успішний розвиток тергромад, як і країни в цілому, в умовах війни залежить також від правильного використання їх внутрішніх ресурсів.

«Ключовим внутрішнім ресурсом громади є передусім її мешканці та їх соціально-економічна налаштованість та спроможність, морально-психологічний стан, готовність проявляти суб’єктність і стійкість через долученність до громадського життя», – зазначив Анатолій Ткачук, старший радник з питань законодавства, експерт із законодавчого забезпечення регіональної політики  проєкту «UA-EU: Згуртованість І Розвиток».

Саме тому фахівці пропонують громадам, їх освітнім закладам прикладати більше зусиль на розвиток учнів, молоді, відтак покращувати людський потенціал, який буде відновлювати і розвивати країну.

Нова програма підходить для різних типів громад та шкіл, з різними можливостями. За основу взято людиноцентричність та самореалізація, роз’яснила президентка Академії професійного розвитку Зоя Гаркавенко.

Учні за допомоги вчителів зможуть визначити власні можливості, які будуть найбільш корисними, враховуючи ресурси громади.

Крім того, у рамках курсу вивчають інструменти життєвого планування. Що у тривожний воєнний час надважливо. Адже психологи рекомендують для стабілізації стану дітей дати їм можливість планувати майбутнє.

«Ця навчальна програма – реальна життєва практика із реальними можливостями реалізації ідей», – наголосила пані Зоя.

Ольга Петровська, директорка Петрівського ліцею із Петрівської громади Київщини додала, що навчальний курс орієнтується на можливості дитини, її здатність навчатися, зрощує її в потрібному і можливому для неї центрі. Й вчить використовувати отримані в школі знання у дорослому житті.

Основною метою курсу «Планування майбутнього. Я і моя громада» є:

розвинення в учнівської молоді насамперед соціальної, громадянської, технологічної, інформаційно-цифрової та комунікаційної компетентностей. Також, сприяння розвитку ініціативності, підприємливості, уміння навчатися впродовж життя через розуміння тенденцій розвитку ринкових демократичних суспільств на засадах прогнозування та планування свого майбутнього та майбутнього своїх громад.