Січень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
28.04.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

Інклюзивну складову до Програми розвитку молодіжної політики напрацьовувала молодіжка

Над змінами у майбутній Програмі розвитку молодіжної політики Бучанської громади працювали під час зустрічі лідери молодіжного самоврядування з представником ГО Центр молодіжної політики працювала.

“Проєкт, який ви зараз виборюєте – інклюзія, це дуже потрібно і важливо, – зазначила заступниця Бучанського міського голови Аліна Саранюк. – Міська рада вже займається цією темою й намагаємося реалізувати деякі проєкти за підтримки міжнародних партнерів.”

Пані заступниця запропонувала молодіжці скласти список пріоритетних закладів, які варто в першу чергу обладнати інклюзиєю. Щоб створити реальні проєкти й втілити це у життя.

Ця ініціатива – проєкт «Соціальні дії молоді та влади», почалася раніше. Для початку молоді активісти прийняли участь у кількох тренінгах, де пройшли навчання по інклюзивній та гендерній рівності, й адвокації.

Сьогодні учасники зустрічі продумували, як реалізувати власні ідеї, які допоможуть жителям громади почуватися комфортніше у наших населених пунктах, поділився голова молодіжної ради Бучанської громади Любомир Джанов.

Й зокрема, знаходити міжнародних донорів на соціальні проєкти, а також розвивати практичні вміння для участі в грантах.

Наша молодь хоче приймати активну участь у розвитку громади й знати, як вони можуть взаємодіяти з міською владою та за її підтримки реалізовувати свої ідеї та проєкти.

Під час заходу напрацювали більше 10 ідей, які стосуються інфраструктури, освітнього процесу  та громадськості. З них, шляхом голосування, відібрали дві, які розробили більш детально. Серед них: створення молодіжного центру або простору і створення осередку для молоді ВПО, наприклад, як частина проєкту “Я Маріуполь молодь”.

Навіщо змінювати Програму розвитку молодіжної політики

Програма молодіжної політики, яка існує у громаді, прийнята до повномасштабного вторгнення, тож об’єктивно, під сьогоднішні реалії вона не зовсім підходить.

«Зараз у молоді змінилися пріоритети. Ми маємо міграцію, економічні труднощі, певну не визначеність, ті ж самі комендантську годину й повітряні тривоги, тощо. Тож наша мета – визначитися, що зараз цікавить молодь, провести дослідження, чого у громаді не вистачає й переглянути програму».

Пан Любомир розповів, що вже розпочали «кабінетне» дослідження, а саме хочуть вивчити різноманітні статистичні дані з різних установ. Потім планують провести практичні «польові» дослідження. Адже у Бучанську громаду входить 14 населених пунктів, кожен з яких має свою історію, свої особливості й характер. Й наша молодіжка хоче все це врахувати у зміненій Програмі й протягом року підготувати документ, який буде презентовано на загал й надано Бучанській міській раді на затвердження.