Січень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
29.04.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

Діти виступають і кошти збирають – про театральну студію TopStars (ФОТО)

1 хвилина на читання

Наприкінці грудня в Бучанському Будинку культури відбувся показ дитячої вистави «Білка Руді і таємний компонент» від театральної студії TopStars (художня керівниця Юлія Шатило).

Особливість вистави «Білка Руді» полягає в тому, що вона динамічна та інтерактивна. Глядачі то встають, то сідають, то бігають, то танцюють разом з акторами. У такому дійстві дітям хочеться брати участь знову і знову; їм не набридає, бо вони також стають дійовими особами. Найперший показ цієї вистави відбувся в Бучі 2019 року. Між тією прем’єрною виставою і цьогорічною були ще дві гастрольні подорожі театральної студії в Німеччину на різдвяні ярмарки для дітей української громади, а також святкові виступи у рідному краї.

Чи важко було налаштувати дітей на виставу в умовах воєнного стану, не кажучи вже про виступи за кордоном?

На це запитання керівниця студії – фахова психологиня – зауважує, що насправді більше потерпала вона сама, головне через повітряні тривоги. Бо діти насправді не надто переймаються тривогами, коли вони впевнені, що про них потурбуються надійні дорослі. Їм подобається процес репетицій, а також зустрічі з глядачами.

Нещодавні святкові гастролі студії влаштувала Марія Климовських з дитячої та юнацької благодійної організації «JunOst in Bayem». Це справжні друзі. Ті, з якими студійці почувають себе щасливими, захищеними і безмежно вдячними світу за таку дружбу.

У Німеччині юні актори взяли участь в Молодіжному фестивалі «Spot On», на якому продемонстрували музично-театральний номер про волонтерів «Люди». Вони також показали три благодійні вистави. Одна з яких була для діток-переселенців з України в «ScholaUA – твоя українська школа» в Мюнхені.

«Це був просто неймовірний прийом, – не стримує емоцій пані Юлія, – такий теплий і щирий, з майстер-класами, обіймами та смачними гостинцями. А ще з подарунками для кожного актора».

У виставах звучала пісня на слова бучанського поета Михайла Міхи:

«Свято прийде в кожну хату,

Ми змогли все врятувати.

Тільки разом стали сильні,

Дружба пробиває стіни.

І тепер все буде добре –

Перемога правди вкотре.

Ми змогли це, ми зробили,

Вогник щастя запалили».

На виставу бучанців завітали консул Генерального консульства України в Мюнхені Олександр Стецюк та представниця української громади в Міграційній раді Мюнхена, кандидатка в депутати до Європарламенту від партії ХСС Ольга Дуб-Бюссеншютт. Кошти за продані квитки були передані на потреби українських військових.

Також актори двічі показали виставу перед дітками з України в Нюрнберзі; були цікаві майстер-класи, «прикольні» розваги. В цьому місті наших юних артистів з любов’ю приймала команда Ольги Єжель, однієї з керівників волонтерського осередку «БФ Їжак».

Кошти, зібрані від продажу квитків, українські активісти доклали до загального збору на придбання дронів для ЗСУ.

Юлія Шатило вважає, що для юних акторів виступи за кордоном і в рідних стінах відволікають від тривоги воєнного часу, шліфують вокал і хореографію, сприяють змужнінню характеру, допомагають особистісному вдосконаленню, формують належне ставлення до себе, інших людей, дійсності.

Записав Микола Дем’янов

Фото: Антоніна Каніболоцька