Серпень 2023
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  
03.05.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

Додаткові виплати до Дня Незалежності: хто та скільки отримає

1 хвилина на читання

Українські ветерани та ті громадяни, хто мають заслуги перед Батьківщиною, отримають разову грошову допомогу до Дня Незалежності України від Пенсійного фонду України.

Про те, хто і скільки отримає розповіли у Головному управлінні Пенсійного фонду України у Київській області.

Якими будуть грошові виплати

Держава забезпечить разову грошову виплату ветеранам війни, постраждалим від нацистських переслідувань, людям, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною і відзначились, боронячи країну.

  1. для учасників бойових дій, постраждалих учасників Революції Гідності та колишніх неповнолітніх в’язнів концтаборів, гетто, інших місць примусового тримання, а також дітей, які народилися в зазначених місцях примусового тримання їхніх батьків ‒ 1000 грн;
  2. для людей, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною – 3100 грн;
  3. для членів сімей загиблих (померлих) ветеранів війни, дружини (чоловіки) померлих осіб з інвалідністю внаслідок війни, дружини (чоловіки) померлих учасників бойових дій, учасників війни та жертв нацистських переслідувань, визнаних за життя особами з інвалідністю внаслідок загального захворювання, трудового каліцтва та з інших причин, які не одружилися вдруге – 650 грн;
  4. для учасників війни та колишніх в’язні концтаборів, гетто, інших місць примусового тримання, осіб, яких було насильно вивезено на примусові роботи, дітей партизанів, підпільників, інших учасників боротьби з націонал-соціалістським режимом у тилу ворога ‒ 450 грн;
  5. для людей з інвалідністю внаслідок війни та колишні малолітні в’язні концтаборів, гетто, інших місць примусового тримання, визнані особами з інвалідністю внаслідок загального захворювання, трудового каліцтва та з інших причин: I група – 3100 грн:
  • II група – 2900 грн;
  • III група – 2700 грн;

Хто має право на отримання виплат

Людей, що мають право на виплати, умовно розділили на чотири групи.

  • Перша група – це пенсіонери, що перебувають на обліку в Пенсійному фонді. Виплата їм була здійснена у серпні з основним розміром пенсії.
  • До другої групи належать військовослужбовці, які не є пенсіонерами та проходять службу. Виплата здійснюється на основі заявок, що подають військові формування, де проходять службу відповідні особи.
  • Третя група – це людини, що не є пенсіонерами та не проходять військову службу, а відбувають покарання в ізоляторах тимчасового тримання. Виплати для таких людей здійснюють через подання відповідних заяв.
  • Четверта група – це люди, що не є пенсіонерами та військовослужбовцями. Їм для отримання виплат слід звернутися до сервісних центрів Пенсійного Фонду області.

Для цього потрібно мати документи, що ідентифікують особу, паспорт, реєстраційний номер облікової картки платника податків, посвідчення, що встановлює відповідний статус і банківський рахунок. Відповідні заявки можна подати до першого листопада.

Виплати здійснять відповідно до постанови Кабінету Міністрів України № 754  від 21 липня 2023 року “Деякі питання соціального захисту ветеранів війни та жертв нацистських переслідувань“.

Постанову прийнято на виконання Закону України “Про внесення змін до деяких законів України щодо разової грошової виплати ветеранам війни та жертвам нацистських переслідувань“,  яким визначено, що держава щороку до Дня Незалежності надавитиме разову грошову виплату.