Гриби: профілактика отруєнь та перша допомога
1 хв читання
Страви з грибів — традиційний продукт у раціоні харчування мешканців багатьох регіонів України. На території нашої країни росте майже 2 000 видів шапинкових грибів, до 500 з них вважають їстівними. Найчастіше гриби використовують як приправи до страв або ж у консервованому вигляді.
Гриби є доволі специфічним продуктом, що містить значну кількість азотистих речовин, зокрема білків, а також жирів, вуглеводів, деякі вітаміни (В1, РР), мінеральні речовини (зокрема фосфор). Клітковина хітин, що входить до їхнього складу, майже не перетравлюється у шлунково-кишковому тракті, тому їх вважають «важкою» їжею.
Тож нагадуємо правила збирання та споживання грибів:
- найкраще відмовитися від споживання дикорослих грибів, замінивши їх грибами, які вирощують штучно, належно контролюють і продають у торговельній мережі;
- не купуйте гриби на стихійних ринках;
- уважно оглядайте їх, звертайте увагу на колір капелюшка, губки, ніжки;
- збирайте лише добре знайомі вам гриби, за найменшого сумніву одразу викиньте гриб — не залишайте його поряд з іншими;
- не беріть занадто молоді чи старі — їх легко переплутати з отруйними;
- не збирайте поблизу трас, підприємств, забруднених територій, адже гриби вбирають у себе широкий спектр отруйних речовин, зокрема важкі метали;
- не збирайте за посушливої погоди, бо в цей час гриб пересихає — віддає воду і збільшує концентрацію токсинів;
- не куштуйте сирі гриби;
- удома ще раз ретельно перевірте гриби — всі сумнівні треба викинути;
- готуйте гриби протягом першої доби після збирання;
- варіть їх не менше трьох разів, щоразу в свіжій підсоленій воді не менше 30 хв;
- зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби.

Сімейний лікар Бучанського центру первинної медико-санітарної допомоги Борисенко Наталія Олександрівна розповіла про те, що симптоми отруєння грибами можуть варіювати залежно від їх виду та кількості з’їдених.
Найчастішими з них є:
- Гостра біль у животі
- Нудота та блювання
- Діарея
- Загальна слабкість та втома
- Порушення зорового сприйняття
- Подразнення шкіри
- Втрата свідомості
- У важких випадках можуть виникнути порушення дихання та серцевої діяльності, ниркова недостатність та навіть смерть.
Якщо після споживання грибів ви спостерігаєте у себе або своїх близьких симптоми отруєння –
- негайно телефонуйте «103».
- за можливості промийте шлунок простою водою чи прийміть сорбенти (найменша ефективна доза активованого вугілля – 0,5 г/кг маси тіла).
- До приїзду невідкладної допомоги дотримуйтесь постільного режиму і пийте багато рідини – води, підсоленої води або прохолодного чаю. Це допоможе відновити водно-сольовий баланс та вивести токсини.
- Категорично заборонено вживати алкогольні напої, будь-яку їжу: це може прискорити всмоктування токсинів в організм.
«Не займайтеся самолікуванням, це небезпечно для життя! Лікування при отруєнні грибами необхідно здійснювати у спеціалізованих лікувальних установах, методи лікування при отруєнні грибами залежать від виду гриба, що спричинив отруєння», – зазначила лікар.
Вживати цей продукт не рекомендовано вагітним, жінкам, які годують грудьми, та літнім людям. Не варто годувати грибами чи стравами з них дітей до 12 років.