Червень 2023
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
04.05.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

Як захистити свій онлайн-простір: віртуальна гра з кібергігієни

1 хвилина на читання

Як захистити персональну інформацію та свою сторінку у соціальних мережах? Як не потрапити в пастки кіберонлайн-шахраїв? Чому не можна передавати конфіденційні дані через відкриті Wi-Fi мережі?

Аби відповісти на ці та інші запитання, ШоТам у партнерстві з CRDF Global в Україні та громадською організацією «Інтерньюз-Україна» створили онлайн-гру https://game.shotam.info/, яка допоможе перевірити знання з кібербезпеки.

Гра представлена у форматі мультимедійного тесту

Суть гри полягає в тому, що гравець опиняється у віртуальній багатоповерхівці, де кожен сусід має свою кіберонлайн-проблему, яку треба допомогти вирішити. Пенсіонерка Марія Петрівна випікає найсмачніші пиріжки в будинку та обожнює своїх котів, але думає, що “операційка” – це невеличка кімната для операцій у лікарні і зовсім не знає як захистити дані своєї пенсійної картки. Студент Віталік загубив ноутбук з усіма паролями і втратив доступ до своїх акаунтів. А, наприклад, приватний підприємець Богдан продає броньовані двері, дбаючи про безпеку інших, але зовсім не захищає персональні дані своєї компанії. 

Гра представлена у форматі мультимедійного тесту. Коли гравець обирає вірну відповідь –- на екрані зʼявляється детальне пояснення чому саме цей варіант є правильним і кібербезпечним для користувача інтернетом. Якщо допускає помилку – побачить до чого можуть призвести неправильні дії. Наприклад, якщо гравець вважає, що мобільному телефону не потрібен антивірус – гра пояснить, що мобільні віруси можуть допомогти зловмисникам викрасти дані, відправляти платні SMS та дзвонити на «партнерський номер» без відома власника.

Гра – поліпшення знань

Окрім того, разом з партнерами, ШоТам розробили прості правила, які пояснюють основні принципи кібергігієни та допоможуть захистити себе від онлайн-злочинців. Тому, тут https://game.shotam.info/ можна не лише зіграти в цікаву гру, але й поліпшити свої знання з кібербезпеки, знайшовши відповіді на такі актуальні запитання:

  • Чому важлива кібергігієна?
  • Яку інформацію про себе  не можна поширювати  в мережі?
  • Які дозволи  не варто давати  застосункам, програмам і сайтам?
  • Що таке  фішинг  та як його розпізнати?
  • Що таке  двофакторна аутентифікація  і для чого вона потрібна?
  • Що буде, якщо під’єднатися до безплатного відкритого Wі-Fі ?

Проєкт створений в межах загальнонаціональної кампанії з підвищення рівня обізнаності населення України щодо кіберзагроз та основних правил кібергігієни, що реалізується Представництвом Фонду цивільних досліджень та розвитку США в Україні за підтримки Державного департаменту США.