Січень 2023
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  
01.05.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

Добровольці, які стали на захист країни, вважатимуться УБД

Статус учасника бойових дій зможуть отримувати цивільні особи, які від початку повномасштабного наступу рф стали на захист України, але не вступили до офіційних військових формувань чи правоохоронних органів.

Парламент ухвалив Закон

Відповідний законопроєкт (реєстр.№ 7322), який був розроблений за безпосередньої участі фахівців Мінветеранів, 12 січня Верховна Рада України конституційною більшістю голосів прийняла у другому читанні та в цілому. “За” проголосували 310 народних депутатів України.

Ухваленими змінами до чинного законодавства надається можливість

визнати учасниками бойових дій осіб, які не встигли вступити до ЗСУ, МВС, Національної поліції, Національної гвардії, СБУ, Держприкордонслужби або інших утворених відповідно до законів України військових формувань чи правоохоронних органів, однак брали безпосередню участь у бойових діях.

Міністр у справах ветеранів України Юлія Лапутіна в етері інформаційного марафону національних телеканалів прокоментувала ухвалений Верховною Радою закон, за яким отримати статус учасника бойових дій зможуть цивільні особи, які добровільно стали на захист країни в перші дні повномасштабної агресії.

“Дуже важливо, що законопроєкт №7322 був прийнятий конституційною більшістю. Його ухвалення – це вимога часу, щоб люди, які долучилися до захисту і оборони країни саме в перші найбуремніші часи широкомасштабного вторгнення, отримали цей статус, – наголосила Юлія Лапутіна. – Йдеться про тих, хто від початку агресії стали на захист України та не змогли оформитись офіційно у структури сектору безпеки й оборони. Адже багато людей зі зброєю в руках боронили нашу країну й виганяли ворога”.

Міністр також зазначила, що відповідно до закону, рішення про надання статусу УБД таким особам прийматиметься Міжвідомчою комісією, що діє при Мінветеранів.