Жовтень 2022
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  
29.04.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

У вашого малюка настав час введення прикорму? Поради від лікарів Бучанської громади

1 хвилина на читання

Педіатр Бучанського центру первинної медико – санітарної допомоги Наталія Столинець підготувала для матусь детальний матеріал про прикорм.

Як, коли і з чого почати прикорм – читайте у сьогоднішньому матеріалі.

Прикорм – будь-яка інша їжа, окрім материнського молока та адаптованої суміші.

ВООЗ рекомендують його введення в 6 місяців паралельно з грудним вигодовуванням до 2-х років і більше. Мета прикорму – познайомити малюка з новими смаками та поступово перевести на їжу для дорослих.

На цей час введення прикорму не розглядається як поступова заміна грудного вигодовування. ВООЗ та МОЗ України рекомендують годувати дитину грудним молоком якомога довше.

Прикорм – це джерело необхідних для здоров’я та розвитку малюка мікроелементів і калорій. Продукти, що використовуються в прикормі, повинні вибиратися за цим критерієм, а харчування дитини має бути продумане, потреби кожної дитини індивідуальні.

Види прикорму:

  • педіатричний: їжа у дитини своя, вводиться «за розкладом», «схемою». Мета: дитина повинна отримати всі необхідні макро- і мікроелементи.
  • педагогічний: їжа для дитини не готується окремо, вона отримує мікродози з загального столу, але їжа у вигляді пюре, годування відбувається з ложки, батьки керують процесом.
  • baby-led weaning (BLW) — самоприкорм — варіант педагогічного прикорму: дитина їсть з дорослого столу «що зможе роздобути сам», їжа не у формі пюре, просто робиться досить м’якою (можна розтерти пальцями), кількість з’їденого регулюється самою дитиною, їсть зазвичай руками.

У чому сходяться принципи різних видів прикорму?

  • Пропонуємо нові продукти в першій половині дня: якщо буде алергічна реакція, вдень її простіше відстежити й лікувати
  • Починаємо з невеликого обсягу
  • Під час годування дитина перебуває у вертикальному положенні (сидячи), в зручній позі в стільчику для годування або на руках у мами.
  • Малюк перебуває на рівні столу, добре, коли прийом їжі синхронізований з дорослими.
  • Після «дорослої їжі» доцільно прикласти дитину до грудей
  • Не слід годувати насильно, якщо дитині не подобається продукт, краще спробувати його повторно дати через тиждень.
  • Слід уникати годування «під мультики» або інші відволікаючі фактори.
  • Обов’язково слідкувати за безпекою годування (безпечна подача їжі)

Прикорм вводиться дитині при наявності у нього ознак готовності:

  • Дитина добре тримає голову
  • Дитина сидить практично без підтримки.
  • Дитина не повинна завалюватися вперед або вбік, якщо ви його посадили в стільчик для годування;
  • Дитина може витягати вперед нижню губу, щоб брати їжу з ложечки, може відвертати голову, відмовляючись від їжі
  • Дитина має харчовий інтерес (слідкує за вашою ложкою, відкриває ротик, намагається забрати їжу і з’їсти її)
  • Дитині виповнилось 6 міс
  • Дитина може захоплювати предмети пальцями й доносити їх до рота;

Орієнтовні розміри порцій прикорму

  • 6 міс-1-3 ч.л. на 1 основний прийом їжі
  • 7 міс- 3-4 ч.л. 2 прийоми їжі і можливо 1 перекус
  • 8 міс 1-3 ст.л. 2 прийоми їжі і можливо 1 перекус
  • 9 міс 4-5 ст.л. 3 прийоми їжі і можливо 2 перекуси
  • 10 міс 100-150 гр. 3 прийоми їжі, 1-2 перекуси
  • 11 міс 150-200гр 3 прийоми її, 2 перекуси
  • 12 міс 200-250 гр, 3 прийоми їжі, 2 перекуси

З чого почати?

Немає ідеального продукту для початку введення прикорму, для кожної дитини це буде свій продукт.

В прикорм повинні бути обов’язково включені:

  • Овочі – низькокалорійні, містять клітковину, джерело вітамінів/мінералів.
  • Фрукти і ягоди – також містять клітковину, вітаміни / мінерали, але солодші.
  • Зернові – ситніситні, калорійні, допомагають швидко набрати вагу.
  • Білкові ( м’ясо, риба, яйця) – повноцінний тваринний білок, а м’ясо є джерелом заліза для утворення гемоглобіну.
  • Молочні ( йогурт, сир, м’який сир)- мають повноцінний білок, містять кальцій.
  • Олії – багаті на ненасичені жирні кислоти, вітаміни Е-

Рекомендації щодо прикорму:

  • Не слід додавати в прикорму цукор і сіль до 24 міс. Діти надають перевагу солодкому і солоному, відчуваючи неприязнь до гірких смаків. Щоб сформувати правильні харчові звички надалі, слід пропонувати прикорм без додавання цукру і солі, обов’язково включаючи гіркі зелені овочі.
  • Прикорм дають з ложки або дитина їсть ручками. Не можна давати прикорм з пляшки.
  • Годування грудьми на вимогу повинно продовжуватися з такою самою частотою як і до введення прикорму. Грудне молоко або адаптована суміш до року є основним джерелом рідини і харчових речовин і енергії.
  • Рекомендовано раннє введення продуктів- алергенів (молочні продукти, яйця, риба, арахіс, соя, злакові вироби, що містять глютен, горіхи) для формування правильної алергічної імунної відповіді. Пізнє введення даних продуктів підвищує ризики розвитку алергії.
  • Рекомендовано не залежно від виду початкового введення прикорму у віці 8-10 місяців перейти на їжу не великими шматочками
  • Не можна давати дітям до року мед і сік
  • Не рекомендовано вживання всіх видів чаю до 2 років. Погіршується всмоктування заліза.
  • Заборонено використовувати знежирені продукти.
  • Не можна годувати дитину насильно, точно так само не варто використовувати їжу як нагороду.

Правильні звички харчування є гарантом здоров’я в майбутньому!