Жовтень 2022
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  
10.05.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

Привиду Києва Михайлу Матюшенко вічна пам’ять (ФОТО, ВІДЕО)

1 хвилина на читання

Сьогодні на Алеї Героїв Бучі попрощалися із військовим льотчиком, який очолював «Привид Києва», – Матюшенко Михайлом Юрійовичем.

Його знали у місті і в повітряних силах України, поважали і цінували. І сотні людей прийшли на поховання. Разом з ними плакало небо – сірі хмари і мряка пронизували душі, що боліли і сумували.

Його дружина Лариса Анатоліївна нарешті змогла розказати правду: Михайло Юрійович 26 червня не повернувся з бойового завдання. Загинув у повітряному бою над Чорним морем.

– Мій чоловік дуже любив Україну. Він знав, що буде її захищати до останнього. І готувався до цього все життя, – розповіла пані Лариса. – Цілеспрямований, наполегливий у досягненні своїх мрій і цілей. Він дивився у світле майбутнє, любив молодь і казав, що їх треба підтримувати і захищати. Я впевнена, що він буде янголом оберігати нас всіх.

Коли розпочалася війна, Михайло Матюшенко говорив, що молоді ще жити, відроджувати і піднімати Україну, а в бій ідуть старі. І повернувся на службу.

Генерал-полковник Дроздов Сергій Семенович знав Михайла Юрійовича особисто:

«Це людина, яка мріяла про небо. І стала льотчиком. Справжня Людина, яка виконувала всі свої завдання. Любила Україну і робила все, щоб цією країною можна було пишатися».

Військовий льотчик Матюшенко керував багатьма типами військових та цивільних літаків, у тому числі винищувачами, навчально-тренувальними літаками, бомбардувальниками. Мав більше 2000 годин льоту. Служив у різних військових частинах, до війни працював керівником однієї з українських авіакомпаній.

У 2014 повернувся у лави ЗСУ і вчив молодь, щоб вони були впевнені у своїх силах, щоб їх крила були міцними. 24 лютого 2022 року знову повернувся у стрій. Колеги і вихованці називали його «Дід».

– Михайло Юрійович є прикладом для молодого покоління. Він справжній патріот, мужній Герой, – розповів заступник Бучанського міського голови Сергій Шепетько. – Ми з ним познайомилися у 2018 році, коли ми дякували справжньому ветерану, військовослужбовцю, який у 2014 році боронив нашу країну на Сході держави.

Військовий капелан підрозділу, у якому служив Михайло Юрійович, зазначив, що він – ветеран, пенсіонер, прийшов до своїх молодих вихованців:

«Коли такі як “Дід” поверталися у підрозділ, я розумів, що нас не подолати. Він був справжнім вчителем, любив своїх вихованців, як родину».

Його тіло знайшли на території Болгарії 5 вересня. Дружина Лариса подякувала всім, хто допоміг знайти, провести всі необхідні процедури, доставити прах на рідну землю.

Капелан Анатолій Кушнірчук наголосив, що Михайло Юрійович залишиться в кожному із нас людиною, яка не могла пройти повз.

Сьогодні із героїчним льотчиком прощалися не лише на землі, а і в небі. Повітряні сили віддали честь полковнику Матюшенко – винищувач  “махав крилами” над похоронною процесією.

«Льотчики не вмирають. Вони улітають», – сказав генерал-полковник Дроздов на прощання.