Серпень 2022
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
25.04.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

У Бучі стартує унікальний проєкт «Фабрика кухня» (ФОТО)

1 хвилина на читання

Його впровадять у співпраці з «World Central Kitchen» та Національною асоціацією громадського харчування. Про початок будівництва «Фабрики Кухня» на вулиці Яблунській сьогодні говорили у Бучанській міській раді разом із меценатом із США, представниками команди першої леді України Олени Зеленської і Національної асоціації громадського харчування.

«Фонд Олени Зеленської, маючи інвестора-мецената, розпочинає будівництво в нашій громаді «Фабрики Кухні», яка буде забезпечувати харчування вихованців шкіл і дошкільних закладів», – розповів міський голова Анатолій Федорук.

Ця методика організації процесу харчування в освітніх закладах є новою для України та вже впроваджена у європейських країнах.

«Ми експерти в хорошій їжі», – зазначила Вікторія Романова з команди першої леді України.

За ініціативи Олени Зеленської рік тому саме у Бучі стартувала реформа шкільного харчування.

«Унікальність цього проєкту в тому, що він забезпечує послугу і в сусідніх територіальних громадах. Зокрема, сьогодні на зустрічі були присутні представники Бородянської і Немішаєвської громад. Актуальність якісного харчування дітей у освітніх закладах є у всіх населених пунктах», – додав мер Бучі.

Що ж таке «Фабрика Кухня»

розповів Орест Степаняк, голова Національної асоціації громадського харчування.

Організація «Фабрики Кухні»: в одному місці готуємо багато їжі (значна економія ресурсу) й охолоджуємо її в апараті шокового зниження температури – процес «зупинка приготування». Такий продукт може зберігатися довго, тож і час доставки може збільшуватися. Крім того, покращується контроль за продукцією (один об’єкт). У школі працівник «відновлює» їжу – поміщає в пароконвекційну піч і розігріває до температури видачі.

У результаті отримуємо якість, безпеку і оптимізацію.

«Це є сьогодні на часі. Я б хотів, щоб цей проєкт максимально швидко був реалізований в Бучанській і для сусідніх громад Бородянської та Немішаєвської, – сказав заступник голови Київської обласної ради Ярослав Добрянський, який теж був присутній на зустрічі. – І хотів би, щоб ми далі впроваджували його на всю Київщину».

Чому саме в Бучанській громаді

  • меценат бажав інвестувати в деокуповану територію,
  • змішана громада (входять міста, селища, села) – найбільше підходить для «Фабрики Кухні»,  
  • міський голова Анатолій Федорук активно приймав участь у реформі. Разом із Асоціацією був на багатьох навчаннях, обмінах досвідом (зокрема у Німеччині).

Не звільнення, а перекваліфікація

Зараз зазвичай організацією харчування займаються комунальні підприємства. При реалізації проєкту «Фабрика Кухня» не буде звільнення працівників, а їх перекваліфікація за сучасними стандартами.

Наприкінці обговорення мер Бучі висловив впевненість, що у майбутньому проєкт буде успішним, і затребуваним багато років.