Серпень 2021
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  
03.05.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

У Бучі відбувся перший форум щодо реформи шкільного харчування, який відкрила Олена Зеленська

1 хвилина на читання

В Україні розпочато реформу шкільного харчування. Оновлене меню в школах планується впровадити з 1 вересня цього року.

У місті Бучі на Київщині відбувся перший регіональний форум щодо реалізації реформи шкільного харчування в Україні, який ініціювала перша леді Олена Зеленська. 

«Ця глобальна реформа, всеукраїнська реформа – про дітей і для дітей, задля здоров’я наших дітей сьогодні і задля здоров’я українців у майбутньому», – цими словами перша леді розпочала свій діалог з освітянами. – Коли я ініціювала реформу шкільного харчування, мені хотілося, щоб діти із задоволенням ходили в їдальню, а їхні батьки були впевнені, що шкільна їжа – корисна, смачна та здорова.

Олена Зеленська анонсувала проведення у регіонах ще чотирьох форумів та подякувала Бучанському міському голові Анатолію Федоруку за чудову організацію першої маштабної зустрічі у міському парку.

Міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко розповів, що українські школярі в середньому споживають 67 грамів цукру на добу. Це перевищує норму у три рази.

«При рекомендованих 25 грамах, діти до 3-х років уже споживають у нас близько 50 грамів цукру на добу. Збільшується споживання майже в два рази. Якщо ми говоримо про шкільний вік, то в середньому діти у нас споживають 67 грамів цукру. Тобто, вже аж в три рази перевищення.

За його інформацією це призводить до того, що у нас ожиріння у дітей. Наприклад, 12% юнаків і 8% дівчат мають ожиріння у віці від 11 до 17 років.

 Міністр освіти та науки Сергій Шкарлет повідомив:

З 1 вересня всі повинні бути активно включені в процес цієї реформи. Повернення назад не буде! Це здоров’я наших дітей! Здоров’я нашої нації“, – наголосив Шкарлет.

Він також наголосив, що дотримання санітарних норм та регламенту у шкільних їдальнях посилено контролюватиметься з 1 вересня 2022 року.

Вже з осені 2021 року у 380 закладах освіти Київщини харчування для дітей стане набагато якіснішим, здоровішим і смачнішим.” – зазначив голова Київської обласної державної адміністрації Василь Володін.

Так, вже з цього навчального року в українських школах введуть нове меню зі 160 страв, в розробці яких брав участь відомий український кулінар Євген Клопотенко.

Крім теоретичної частини на форумі пройшов майстерклас з приготування страв шкільного меню. Його учасники за 45 хвилин приготували сім страв шкільного харчування на 600 осіб.

Зокрема, рибні котлети, плов із куркою, італійський суп із сезонних овочів – мінестроне. Також салат із капусти, салат із моркви та яблук. десерт – запіканка.

Зазвичай їжу готують зранку на цілий день. Але за новою нормою, кухарі починатимуть приготування перед кожним приходом дітей до їдальні, зазначили на форумі. Окрім цього, обговорили й технічне забезпечення шкільних кухонь та наголосили: нове меню не є обов’язковим. Кухарі можуть запропонувати свій перелік страв, але щоб готувати їх школярам, меню повинна затвердити регіональна Держпродспоживслужба.

Захід відбувся за підтримки Міністерства освіти і науки, Міністерства охорони здоров’я, Міністерства економіки, Міністерства розвитку громад та територій, Державної служби з питань безпечності харчових продуктів і захисту споживачів, ДП «Прозорро» та за підтримки ГО «Національна асоціація громадського харчування».

Нагадаємо, що травні 2021 року було презентовано нове повноцінне 4-тижневе меню, яке розробили шеф-кухар Євген Клопотенко та команда проекту CultFood спільно з технологами, дієтологами та представниками МОЗ України.