Серпень 2022
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
12.05.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

Розстріляне в Бучі авто виставили у центрі Берліна (ФОТО)

1 хвилина на читання

У німецькому місті на виставці “Testament of Bucha” (“Заповіт Бучі”) кожен може побачити, як діяли російські військові в Україні.

Побачене може спонукати жителів і уряд Німеччини більше допомагати Україні, сказав у коментарі DW посол України Андрій Мельник.

Автомобіль волонтерки Жанни Каменєвой розстріляли 5 березня на вулиці Яблунській біля перехрестя з вулицею Вокзальною. Тоді Жанна намагалася евакуювати своєю машиною сусідку, а також співробітницю із 14-річною донькою Анною Міщенкоюною, талановитою художницею, про яку ми писали. Від пострілів чотири людини загинули. Рашистам не завадили таке вчинити надписи «діти» на автомобілі.

Історія волонтерки

Як інформує «Меморіал: вбиті росією», волонтерка Жанна Каменєва займалась евакуацією людей з Бучі.

Автівку розстріляли з БТР і, ймовірно, з автоматів, унаслідок чого машина згоріла і всі четверо людей загинули.

Відколи Жанна зникла, її намагалися розшукати рідні й колеги. Врешті після звільнення Київської області від російських окупантів її транспортний засіб вдалося ідентифікувати за vin-кодом.

Каменєва займалася волонтерством із 2014 року, допомагаючи військовим. Також привозила допомогу інтернатам Донеччини й Луганщини, а після початку повномасштабної війни допомагала рятувати звідти людей.

«Вона могла  дістати все, возила допомогу туди, куди ніхто не їздив, мала здатність випромінювати оптимізм і доброту», — згадує про Жанну на Facebook-сторінці її знайома Світлана Шевченко.

Виставка у Берліні

Коментуючи виставку “Testament of Bucha”, посол Андрій Мельник зазначив, що ми цінуємо допомогу, і вдячні за неї. Та її не достатньо, щоб зупинити війну.

“Цю війну можна зупинити лише на полі бою, лише так можна змусити Путіна повернутися до реальності, вказати йому межі, і лише тоді може з’явитися реальний шанс на мир”, – сказав Мельник і закликав надати Україні ще більше сучасного озброєння.