Серпень 2022
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
03.05.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

Лептоспіроз – небезпека влітку

1 хвилина на читання

Улітку, коли люди проводять більше часу біля водойм, в Україні зростає захворюваність на лептоспіроз – застерігає лікар-педіатр Бучансткого центру первинної медико- санітарної допомоги Світлана Таращенко .

Лептоспіроз – небезпечна зоонозна (тобто джерелом інфекції є тварини) інфекційна хвороба, спричинена збудником-бактерією Leptospira.

Без лікування лептоспіроз може призвести до ураження нирок, печінки, менінгіту та смерті.

Джерелами збудників лептоспірозу являються інфіковані тварини (хворі та носії збудника) – переважно дрібні ссавці (мишовидні та водоплаваючі гризуни), комахоїдні, сільськогосподарські тварини, собаки, дикі тварини.

Збудник потрапляє у воду із сечею інфікованих тварин, найчастіше – дрібних ссавців (гризунів). Захворіти на лептоспіроз можна під час купання, ловлі риби у заражених водоймах, її розробці, при догляді за хворими і інфікованими тваринами тощо.

У тіло людини збудник лептоспірозу потрапляє через тріщини, порізи, рани на шкірі чи слизові оболонки (очі, ніс, рот). Вживання інфікованої їжі та води також може спричинити захворювання. Від людини до людини захворювання не передається.

Лептоспіроз буває складно діагностувати, адже симптоми схожі на прояви інших захворювань – наприклад, можуть нагадувати грип чи COVID-19. До того ж, інколи недуга може мати безсимптомний перебіг.
Серед симптомів лептоспірозу:
🔸 висока температура;
🔸 головний біль;
🔸 озноб;
🔸 біль у м’язах;
🔸 блювання та діарея;
🔸 жовтяниця;
🔸 почервоніння очей;
🔸 висипання

Людина може захворіти в період від двох днів до чотирьох тижнів після зараження.

Щоб уникнути лептоспірозу:
уникайте потенційно заражених водойм та риболовлі в них;
вакцинуйте домашніх та сільськогосподарських тварин проти лептоспірозу;
уникайте контактів із хворими та інфікованими тваринами;
знищуйте гризунів у особистих помешканнях.

Якщо у вас є симптоми захворювання, і ви нещодавно контактували із потенційно зараженою водою — зверніться до лікаря. У разі підозри на лептоспіроз лікування необхідно розпочати якнайшвидше, адже захворювання швидко прогресує. Несвоєчасне звернення до лікаря може коштувати життя.