Серпень 2022
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
23.04.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

7 продуктів, які негативно впливають на імунітет

2 хвилини на читання
Їжа

Наш природний захист від вірусів, які всюди, може потрапити під загрозу через невідповідну їжу.

Що найприкріше, не всі ці продукти дійсно шкідливі. Навпаки, входять в список покупок будь-якого фаната корисного харчування. Втім, відмовлятися від них повністю необов’язково – можна просто трохи обмежити.

Морепродукти

Морепродукти
© Getty Images/Moment

Здавалося б, що може бути корисніше: вони багаті білками і вітамінами, необхідними організму. Але є нюанси. Виявляється, риба і всілякі делікатеси і молюски, типу креветок, мідій, кальмарів і устриць знаходяться в різних еволюційних ланцюжках. Це означає, що м’ясо риби легко засвоюються людським організмом, а білок морських гадів – це потенційний патоген для людини. М’ясо молюсків є найпотужнішим алергеном, і навіть якщо алергія не проявляється фізично, ці продукти надають пригнічуючий ефект на імунітет людини.

Дієтологи радять вживати в їжу білки морських гадів 1-2 рази в тиждень, не частіше! Єдина категорія людей, які можуть їсти креветки, мідії та інші продукти цієї області, це ті, хто народився у моря і вживав їх з самого дитинства.

Кава

Кава
© Getty Images/iStockphoto/iStock

Як багато суперечок пов’язано з цим напоєм! Одні стверджують, що він корисний для загального рівня здоров’я людини, інші рекомендують виключити каву з раціону або замінити її на цикорій.

Дійсно, дієтологи приписують напою, що бадьорить, негативні властивості, які впливають на імунітет. Але є одне велике «але»: шкідлива кава тільки у великих дозах, коли на тлі стресових ситуацій або авральної роботи людина кожну годину заварює собі енерго-напій! Одна, дві і, навіть, три чашки кави в день не позначаться негативно на вашому організмі!

Сири

Сири
© Getty Images/Cultura RF/Cultura

У список негативних продуктів, що пригнічують імунітет людини, сири потрапили через лістерій – це бактерії-збудники інфекційних захворювань у людей і тварин, що вражають нервову систему, лімфоїдні тканини тощо. Міститься він у м’яких, непастеризованих сирах. В організмі здорової людини без гастропатології шлунковий сік здатний знищити ці та будь-які інші бактерії і віруси, так що, якщо у вас немає проблем зі шлунком, ніякий сир вам не страшний. А якщо ж ви «щасливий» власник гастриту, навіть, найлегшого ступеня, тоді вам краще утриматися від цього продукту або мінімізувати його споживання.

Сухі сніданки

Сухі сніданки
© Getty Images/iStockphoto/iStock

З екранів телевізорів щасливі сім’ї розповідають нам про користь готових сніданків. Але дієтологи вважають, що всі ці суміші швидкого приготування апріорі не можуть бути корисними, так як в них велика кількість крохмалю, і вони пройшли таку жорстку обробку, після якої цінності в продуктах не залишилося. А зміст в організмі великої кількості крохмалю вимагає активного фізичного навантаження, щоб переробити його, а не залишати закіслятися в шлунку. Подібні процеси якраз і призводять до зниження імунних функцій людини.

Цукор

Цукор
© Getty Images/iStockphoto/iStock

Його називають солодкою отрутою, і зовсім не даремно! Дослідження показали, що ласуни частіше підхоплюють застуду, причому, навіть, в теплі літні місяці. Це пов’язано з тим, що цукор, потрапляючи в організм, діє гнітюче на білі кров’яні тільця і блокує функції тимуса – органу, що захищає весь наш організм. Тому солодкі перекушування шкодять не тільки фігурі, але і імунітету. У цю ж категорію шкідливих продуктів потрапляють й інші продукти з серії швидких вуглеводів: тістечка, газована вода, жуйки і так далі.

Кукурудза

Кукурудза
© Getty Images/Cultura RF/Cultura

Цей сонячний продукт багатий клітковиною, вітамінами, жирними та ефірними маслами, такими мінералами, як магній, кальцій, марганець, цинк, залізо, фосфор тощо, ді- і моносахаридами … Список можна продовжувати довго. Однак при всіх чудодійні властивостях кукурудзи часте вживання цього злаку може згубно позначитися на імунітеті людини. Якщо їсти кукурудзу щодня або через день, то станеться демінералізація тканин – втрата мінералів і солей, необхідних організму. Її зерна вважаються важкою їжею, важко перетравлюються, тому часте поїдання кукурудзи спровокує також застої в шлунку і кишечнику. Все це разом провокує пригнічення імунної системи.

Сирі яйця

Сирі яйця
© Getty Images/EyeEm/EyeEm

Багато хто вважає, що пити сирі яйця корисно. Але і цей продукт також знаходиться в категорії небезпечних для імунітету! Якщо регулярно балуватися такими ласощами, є ризик того, що кишечник перестане засвоювати біотин, який відповідає за ферментні системи організму і регулювання метаболізму. Брак біотину негативно позначиться на здоров’я: падає імунітет, особливо сильно страждають кістковий мозок, вилочкова залоза і лімфовузли. Ще одна згубна властивість сирих яєць – ослаблення енергетичної функції крові. Це відбувається через те, що продукт заважає природному процесу засвоєння білків.

“Необізнані люди впевнені, що достатньо періодично пити курс вітамінів, і все буде добре. Але насправді в боротьбі за міцний імунітет важливі всі складові: від здорового способу життя і правильного харчування до своєчасних візитів до лікаря. Мікро- і макроелементи, які ми отримуємо з їжею, – це ті самі цеглинки, які закладають фундамент нашого здоров’я! І дуже часто люди не уявляють, як той чи інший продукт впливає на наш організм. Не дарма кажуть, що все добре в міру. Та пам’ятайте, навіть вода може привести до летального результату, якщо її вміст в організмі буде в надлишку, – роз’яснює лікар.

Головне правило здорового харчування – дотримуватися балансу білків, жирів і вуглеводів, стежити за різноманітністю раціону, не захоплюватися шкідливими продуктами і прислухатися до свого організму. Він завжди дасть дзвіночок, якщо щось не так!”