Липень 2022
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
05.05.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

Знищення українських полонених в Оленівці

1 хвилина на читання

Вранці 29 липня стало відомо про черговий кричущий воєнний злочин російських окупантів. Російські війська заявили про артилерійський удар по колишній виправній колонії у тимчасово окупованому населеному пункті Оленівка у Донецькій області.

Саме в цій колонії утримуються українські військовополонені, в тому числі що військовослужбовці полку «Азов».

Що відомо про новий воєнний злочин російських окупантів

Окупанти заявили про те, що удар нібито наносився ракетою з РСЗВ HIMARS, і мінімум 53 людини загинуло. Всі загиблі були українськими військовополоненими.

Першими заяви російської пропаганди прокоментував Офіс президента України. В ОПУ нагадали про те, що Росія – любитель проводити false flag operation, в Оленівці не було жодних цілей для української армії, тому обстріл – це незграбна провокація російських окупантів з метою приховати власні злочини. В ОПУ закликали світові інституції негайно відреагувати на новий воєнний злочин росії якомога жорсткіше.

Схожої думки дотримується Генеральний штаб ЗСУ. Там вважають, що російські окупанти навмисне обстріляли колонію в Оленівці, де були українські військовополонені, щоб звинуватити Україну в скоєнні «воєнних злочинів». Також таким чином росіяни планують приховати власні злочини – тортури, знущання та позасудові страти українських військовополонених. У МЗС України закликали негайно визнати росію країною-терористом – саме терором продиктований російський удар по Оленівці.

Радник глави ОПУ Олексій Арестович з посиланням на місцевих жителів розповів, що саме російські РСЗВ «Град» вдарили по Оленівці і пояснив причини, за якими це було зроблено. Також саме Арестович порівняв удар росіян з Катинню – масовим вбивством польських полонених співробітниками НКВС в 1940 році. Пізніше він повідомив, що сліди удару по СІЗО нагадують підрив будівлі зсередини та припустив, що мала місце спроба приховати сліди тортур і страт, які здійснювали російські окупанти.

У середині дня Офіс генерального прокурора назвав перші цифри загиблих.

За даними ОГПУ, близько 40 українських військовополонених загинуло, понад 130 були поранені. Цифри не остаточні.