Квітень 2022
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  
02.05.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

Склад «Продсервісу» став бомбосховищем і під час окупації (ФОТО)

1 хвилина на читання

140 бучанців під час воєнних дій у Бучі знайшли прихисток на овочевому складі “Продсервісу”, який там організували разом із комунальниками «Бучазеленбуд».

– Місцеві жителі з вулиць Михайловського, Інститутська, Некрасова, Кожедуба тощо майже відразу після початку воєнних дій на території міста зібрались у цьому укритті, – розповів журналістам “БН” керівник КП “Бучазеленбуд” Віктор Галущак. – Адже приватні садиби здебільшого не мали підвалів. А ми все підготували, щоб можна було жити. Також провели перепис усіх, щоб бути впевненими, що серед нас немає диверсантів.

У районі Лісової Бучі, де знаходяться склади з продуктами підприємства, люди змогли наладити видачу гуманітарної допомоги для інших мешканців.

– Керівництво міської ради нам дозволило користуватись усім, що було на складі. Тому хлопці звали місцевих, бігаючи по хатам, що поряд, а дівчата пакували крупи, олію, цукор… все що було і видавали людям, – згадує пан Галущак.

Так жили спільно увесь цей час. Ночували всі там же, ніхто вже не повертався додому, адже обстріли тривали у будь-який час доби. Віктор розповів, що приміщення складу виклали дерев’яними палетами, щоб було менше вологи і тепліше. Привезли із «Зеленої Бучі» матраци, облаштували спальні місця. Великий бак з водою став резервним на крайній випадок. Також зробили імпровізовану плиту, яка ще й обігрівала приміщення. Як годиться, продумали і про запасний вихід у разі, якщо вхідні двері завалить вибухом.

Тепер приміщення складу прибрали, лише деякі речі нагадують, як воно стало бомбосховищем для місцевих жителів.

Зараз життя потроху повертається до звичного. У місті не має окупантів, не чути вибухи. На вулицях вже майже не має знищеної техніки, сміття. Буча стає знову чепурненькою.

Працівники “Бучазеленбуду” одні із перших взялись очищати місто після деокупації. Вони звикли, що у Бучі кожен парк гарно прибраний, кожна рослина доглянута, а навесні – тим паче багато роботи.