Лютий 2022
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28  
25.04.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

Анатолій Федорук про переваги запуску власного водоканалу і ситуацію, яка є зараз (ФОТО)

1 хвилина на читання

Вчора на сесійному засіданні Бучанська міська рада підтримала стратегічно важливі рішення щодо КП «Бучасервіс» як надавача послуг з водопостачання і водовідведення.

До голосування Бучанський міський голова Анатолій Федорук детально на прикладі міста Бучі і селища Ворзель із використанням відповідних слайдів роз’яснив ситуацію, яка є зараз із водопостачанням і водовідведенням, і переваги рішення щодо надання цієї послуги «Бучасервісу».

У власності Бучанської громади перебуває й мережа з 77 свердловин, 27 водонапірних веж, 19 каналізаційно-насосних станцій, 6 насосних станцій та 2 станцій знезалізнення – речове право на ці об’єкти зареєстровано в державному реєстрі речових прав.

Анатолій Федорук про переваги запуску власного водоканалу і ситуацію, яка є зараз (ВІДЕО)

Найбільша кількість скважен, каналізаційно-насосних станцій, станцій водопідготовки Бучанської МТГ знаходяться в місті Буча і селищі Ворзель.

«Та ми опікуємося не лише цими населеними пунктами, а і громадою в цілому, – наголосив міський голова. – І передаємо на «Бучасервіс» всі свердловини, скважини, водонапірні башти, резервуари чистої води, каналізаційно-насосні станції з мережами тощо».

Анатолій Петрович звернув увагу депутатів, що у матеріалах є вичерпна інформація по кожному населеному пункті про те, що всі свердловини, інженерні споруди мають відведені земельні ділянки і оформлене право власності, речове право за територіальною громадою того чи іншого населеного пункту Бучанської МТГ в особі Бучанської міської ради.

«Тож спекуляції з боку експлуатаційного підприємства «Ірпіньводоканал», його посадових осіб, деяких засобів масової інформації, які поширюють фейки про те, що Буча створює водоканал не зрозуміло на якій власності чи території, не відповідають дійсності, – підкреслив Анатолій Федорук. – Хочу вкотре пояснити. В кожному населеному пункті в межах територіальної громади «Бучасервіс» буде надавати відповідну послугу. Якщо ми говоримо про Ворзель і Бучу, то «Ірпіньводоканал» не має жодного права власності на об’єкти, свердловини, КНС, жодного права постійного користування. І все, що робить зараз «Ірпіньводоканал», це перевищення повноважень».

Бучанська міська рада, її виконавчі органи відповідно до компетенції і повноважень дбають за належні водоподачу, водовідведення в своїй територіальній громаді, – наголосив міський голова

Щодо каналізування

У нашому регіоні система каналізування побудована таким чином, що всі стоки з Ворзеля, Бучі, Гостомеля, Ірпеня перекачуються до міста Києва на каналізаційну станцію в Бортничі.

Специфіка:

  • Ворзель перекачує всі стоки через Бучу на КНС-4,
  • Буча також на КНС-4, яка є власністю Бучанської територіальної громади,
  • частина Гостомеля через Бучу на КНС-4,
  • інша частина Гостомеля через Ірпінь на КНС-4 в Бучі.
  • Два мікрорайони міста Ірпеня (де знаходяться військове містечко, «Перемога», «Прогрес», Податкова академія, ЖК «Гренд вайт», «Річ таун») всі стоки качають на КНС-4.
  • З КНС-4 стоки через місто Ірпінь ідуть на КНС-6 і на Київ.

«На спекуляції на тему «Куди будете дівати стоки» відповідаю: живем в державі, хуторної системи, як би не намагалися наші сусіди, не буде. Київводоканал відповідно до компетенції і відповідних законів заключає трьохсторонню угоду: «Київводоканал», «Ірпіньводоканал», «Бучасервіс» відповідно до об’ємів стоків будуть мати договірні відносини і взаємодіяти між собою.

Тож юридичних, фінансово-господарських підстав говорити про те, що це неможливо, абсолютно не має.

Про Ворзель

«Маємо компактний населений пункт Ворзель, який вже років сорок обслуговується «Ірпіньводоканалом». Аналізуючи сьогоднішню ситуацію в системі водозабезпечення, можу констатувати наступне: грамотної, професійної подачі водозабезпечення «Ірпіньводоканал» жителям Ворзеля за весь період експлуатації запропоновано не було», – розповів Анатолій Федорук.

Як роз’яснив міський голова, проблема щодо комплексного вирішення водопостачання і водовідведення у селищі назріла давно. Адже багато жителів, наприклад, брали воду із санаторіїв, які на цей час перестали функціонувати. Та експлуатуюча організація «Ірпіньводоканал» так і не запропонувала вирішення проблематики.

«Ми зараз вже будуємо у селищі резервуари чистої води для того, щоб централізувати повністю всю систему водозабезпечення селища, подати кожному споживачу можливість підключитися до загальних, центральних мереж водопостачання, – розповів Анатолій Петрович.

Цей проєкт буде реалізований в короткостроковій перспективі, тому що питання забезпечення якісною питною водою є нагальне і потребує негайного вирішення, наголосив міський голова.