Грудень 2021
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
02.05.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

Як правильно пояснити дитині, що дарунки приносить не Дід Мороз, Санта Клаус чи Миколай

1 хвилина на читання

Новий рік та Різдво – магічний час, особливо для дітей. Вони чекають подарунків від Святого Миколая, Діда Мороза чи Санти. Але з часом настає момент, коли малюки починають сумніватися у їхньому існуванні.

Звідки насправді беруться подарунки? Хто ховається за білою бородою? І як він потрапляє в помешкання, коли двері замкнені на ключ?

Бувають ситуації, коли син чи донька бачать, як Дід Мороз, який вийшов із квартири сусідів чи виступає десь на святі, знімає бороду. Батьки нічого не пояснили, і шестирічна дитина вирішила, що казковий герой — обманщик.

Однак найчастіше йдеться не про фізичне викриття, а про усвідомлення, що новорічного дідуся не існує.

Уберегти дитину від цього складно, адже розповісти можуть ровесники чи старші діти. Перед завданням зруйнованої казки одного дня постають усі батьки.

Як правильно відреагувати

Насправді для психічно здорової дитини це може стати сильним стресом, тільки якщо приправлено негативом. Наприклад, однокласники висміяли за віру в диво.

Якщо таке трапилося, і дитина засмучена, батькам важливо «відбити удар». Навіть якщо вважаєте, що час сказати правду, але це має бути не в такій формі.

Потрібно запитати, що вона думає та відчуває з цього приводу. Якщо дитина наполягає на тому, що Дід Мороз існує, розділіть її віру. Якщо ж каже, що Діда Мороза немає, запитайте, чому вона так думає. Не відповідайте ні ствердно, ні заперечно. Якщо дитина все таки зрозуміє, що цей персонаж – лише вигадка і засмутиться, підтримайте її і запропонуйте дитині самій стати Дідом Морозом для когось. Приміром, залишити для сусідського малюка подарунок і пояснити, що дитина виросла, і їй довірили підтримувати віру в дива.

Розкриття цієї таємниці – важливий етап дорослішання дитини. Вона самотужки має перейти від казкового до реального світу.

Розповідати батькам правду чи ні

Спеціальна розмова про справжність чи несправжність Діда Мороза дитині не потрібна. У дошкільнят реальність і казка не розділяються, а їхнє основне заняття — гра, де все не по-справжньому. Це допомагає розвивати фантазію. У їхньому світі реальний не тільки новорічний чарівник, а й феї, фіксики, бабайки.

У молодших школярів розвивається критичне мислення. Для них важливо знати, як все влаштовано в дорослих. У 6-10 років більшість дітей уже самі усвідомлять, що і як, якщо підтримати їхні сумніви. Наприклад так: «Згодні, синку, навряд чарівник встигне об’їхати всі будинки за ніч. Може, він навіює мамам і татам, що покласти під ялинку?» Нехай малюк усвідомить, що ми не по-справжньому очікуємо казкового героя, а подарунки під ялинку — традиція. Не відмовляйтеся від неї, інакше діти почуватимуться обділеними.

Як попередити образи

Якщо дитина ображається на батьків за те, що вони замовчували правду і що чарівника не існує, проблема насправді не тільки в цьому. Така реакція – прояв порушеної комунікації між дитиною та її батьками. В такому разі батькам варто говорити зі своїми дітьми, щоб краще їх розуміти та попереджати такі випадки.

А от пояснювати, що подарунки насправді дарують мама з татом, треба обережно.

Коли дитина зрозуміє, що Миколая немає, можна говорити про те, що за будь-яких обставин вищі сили – чи святий чи Бог – роблять усе, щоб батьки могли заробити на подарунок для дитини. Треба повідомити, що їхня любов приходить до дитини різними шляхами. Зокрема й подарунком під подушку чи під ялинку.

Більше страждають батьки

Усвідомлення дитини, що Діда Мороза не існує, може травмувати… батьків. Багатьом сумно, що вони не здатні далі бути чарівниками для сина чи доньки. Деякі батьки намагаються продовжити гру. А школяр хоч і підіграє, поступово дратується, що його вважають малюком.

Дитяча віра в казку підсилює відчуття свята. Але якщо вона втрачена (не важливо, скільки років дитині), ставтеся до сина або доньки делікатно, не змушуйте зображати наївного малюка.

У будь-якому разі вже цієї неділі, 19 грудня, діти й дорослі чекатимуть на диво. І не важливо, чи подарує його чудотворець, чи батьківська любов. Сподіваємось, Миколай прийде до кожного.