Новорічні салати без майонезу від Євгена Клопотенка
1 хв читання
Кулінарний експерт Євген Клопотенко пропонує до святкового столу оригінальні рецепти салатів без майонезу – з куркою та мандаринами, з печінкою тріски та оливками, з креветками та ананасом.
САЛАТ З КУРКОЮ ТА МАНДАРИНАМИ

Інгредієнти:
- 1 мандарин (без кісточок);
- 100 г руколи;
- ½ шт. курячої грудки;
- 2 шматочки батону для сухарів;
- сік половини лимона;
- 2 ч. л. французької гірчиці;
- 4-5 ст. л. рослинної олії;
- 1 дрібка зерен коріандру;
- сіль, перець.
ПОКРОКОВИЙ РЕЦЕПТ
- Ретельно помийте мандарини, руколу.
- Наріжте кубиками дві скибочки батону та обсмажте на пательні на рослинній олії до золотистої скоринки.
- Ретельно помийте філе курячої грудки, наріжте тонкими слайсами, збризніть соком лимона, додайте сіль, перець за смаком, обсмажте на пательні на рослинній олії до золотистої скоринки.
- Готуємо заправку. У мисці змішайте дві чайні ложки гірчиці, додайте сіль, сік лимона.
- Викладіть у тарілку для салату руколу, обсмажені слайси курятини, додайте дрібку коріандру, змастіть заправкою та додайте дві столові ложки рослинної олії, прикрасьте скибочками мандарина
САЛАТ З ПЕЧІНКОЮ ТРІСКИ

Інгредієнти:
- 1 банка печінки тріски;
- 200 г чері;
- 2-3 яйця;
- 100 г оливок (без кісточок);
- пучок листя салату;
- пів лимона (сік);
- 2 ст. л. оливкової олії;
- сіль та перець за смаком.
ПОКРОКОВИЙ РЕЦЕПТ
- Томати чері (200 г) добре помийте і поріжте навпіл. Якщо у вас досить великі томати, можна розрізати їх на чверті.
- Попередньо зварені круто (8-9 хвилин) 2-3 яйця трохи остудіть і наріжте на чверті.
- Добре промийте пучок листя салату і обсушіть паперовим рушником. Потім порвіть салат руками.
- Печінку тріски (1 банка) порубайте досить великими шматками. Розріжте вздовж навпіл 100 г оливок без кісточок.
- З’єднайте все в одній ємності та скропіть соком половини лимона і 2 ст. л. оливкової олії. Поперчіть і посоліть салат на ваш смак, акуратно перемішайте.
САЛАТ З КРЕВЕТКАМИ ТА АНАНАСОМ

Інгредієнти:
- 500 г маленьких креветок (якщо чищених – 250 г);
- 300 г консервованих ананасів кільцями;
- 200 г консервованої кукурудзи;
- 1 ч. л. лимонного соку;
- 2 ст. л. оливкової олії;
- 5 гілочок петрушки;
- лимонна цедра за смаком;
- сіль та свіжомелений перець за смаком.
ПОКРОКОВИЙ РЕЦЕПТ
- Якщо використовуєте заморожені креветки, заздалегідь перекладіть їх з морозильної камери в холодильник.
- Викладіть 500 г маленьких креветок у миску та залийте кип’ятком на кілька хвилин. Потім злийте воду та очистьте креветки. Якщо не хочете чистити, використовуйте вже очищені креветки, тоді їх знадобиться 250 г.
- Наріжте 300 г консервованих ананасів кубиками.
- Викладіть у миску ананаси та креветки, додайте 200 г консервованої кукурудзи.
- Помийте 5 гілочок петрушки та посічіть, киньте у миску. Полийте соком лимона та натріть цедру. Додайте сіль та свіжомелений чорний перець, заправте 2 ст. л. оливкової олії.