Рецепт угорського бограчу. Готуємо вдома
2 хв читання
Всі, хто бував на Західній Україні, чув, а більшість покуштувала неймовірно смачний національний угорський суп бограч.
«Бограч – це важка артилерія по боротьбі з клятим холодом. Це пуховик у світі супів. Тарілочка цієї угорської страви прогріває кожну клітинку організму. А паприка в супі відповідає за відчуття комфорту. І зігрились, і поїли», – так презентує страву відмий кулінар Євген Клопотенко.
Бограч в перекладі означає «казан», і дійсно, найсмачніше він виходить у казані на відкритому вогні. Але Євген розповів, як приготувати бограч у жаровні на звичайній кухонній плиті.
ІНГРЕДІЄНТИ
- 50 г сала
- 800 г яловичини (лопатка або задня частина)
- 500 г картоплі
- 2 томата
- 2 солодких перці
- 1-2 цибулі
- 10 г перцю чилі
- 1 ч. л. паприки
- 1 ч. л. копченої паприки (опціонально)
- до смаку сіль
ПОКРОКОВИЙ РЕЦЕПТ
- Наріжте 50 г сала слайсами, а потім поріжте невеликими кубиками. Можете взяти звичайне сало або з м’ясними прожилками.
- Перекладіть сало в жаровню і трохи обсмажте на маленькому вогні, поки не розтопиться жир.
- Наріжте 800 г яловичини великими порційними шматками. У цьому рецепті також можна використовувати телятину. Перекладіть шматки яловичини до жаровні з салом і обсмажуйте до рум’яної скоринки, періодично помішуючи.
- Додайте до м’яса 500 г картоплі. Якщо картопля дрібна, то можна покласти її цілою, попередньо очистивши. Велику наріжте великими кубиками.
- Помийте 2 томата і наріжте великими кубиками. Взимку можете використовувати томати у власному соку або томати пелаті – з ними вийде смачніше, ніж зі свіжими.
- 2 солодких перця почистіть, видаліть насінну коробку і наріжте великими кубиками.
- Візьміть 1-2 цибулини. Якщо цибулина велика, буде достатньо однієї. Розріжте цибулю на 4-6 великих частин.
- Наріжте кружечками 10 г свіжого перцю чилі. Перекладіть всі овочі до жаровні. Додайте чайну ложку звичайної паприки і чайну ложку копченої. Копчену паприку можна знайти не в усіх магазинах, тому можете використовувати тільки звичайну.
- Залийте овочі з м’ясом водою, але так, щоб вода покривала їх не повністю. Якщо любите більш рідкий суп, можете трохи збільшити кількість води. Посоліть і поперчіть за смаком.
Якщо ви будете готувати бограч у духовці, то накрийте його кришкою і поставте на 1,5 години в духовку при 180 градусах. Якщо ж готуєте на плиті, то варіть на маленькому вогні таку ж кількість часу.
Гарбузовий суп з бринзою від Ольги Сумської – (buchanews.com.ua)