Жовтень 2021
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
20.04.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

Посвідчення водія: нові позначки, іспити і документи поштою

1 хвилина на читання

Про новації в процедурі складання іспитів на право керування транспортними засобами, що вже діють, та про зміни, які чекатимуть жителів Київщини наприкінці року і в березні 2022-го розповів начальник регіонального сервісного центру ГСЦ МВС в Київській області Микола Горбонос.

Роз’яснення керівника РСЦ на часі, адже 28 вересня набрала чинності постанова Кабміну від 22.09.21 № 1007, якою запроваджено ряд нововведень у частині видачі посвідчення водія та допуску громадян до керування транспортними засобами.

Перша зміна – іспити

А саме їх складання у територіальних сервісних центрах МВС  кандидатами у водії або для відкриття категорій. Зокрема,  термін чинності результату успішно складеного в сервісному центрі МВС теоретичного іспиту збільшили від 3 місяців до 2 років. Але екзамен з водіння можна здати лише до того, як сплине час дії свідоцтва про закінчення автошколи.  Інакше – знову на навчання.

При відкритті нижчої категорії або категорії з причепом

водіям більше не потрібно надавати документи, що підтверджують навички керування (ВЕ, В1Е, СЕ, С1Е, DE, D1E). Вміння перевіряються під час практичного іспиту на майданчиках сервісних центрів та в умовах дорожнього руху.

Також оптимізовано процес прийняття іспитів:

  • у разі одночасного відкриття двох категорій іспити складаються за вищою з них. Наприклад, при відкритті категорій С та С1 теоретичний та практичний іспити складаються лише за категорією С, а якщо навчались кермувати мотоциклом і мопедом (категорії А і А1) то екзамен з водіння здаватимете лише на мотоциклі. Ця норма не поширюється на легкові автомобілі ( категорії B1, B, BE).
  • при поверненні посвідчення водія після позбавлення права керування, у разі наявності в ньому кількох відкритих категорій, теоретичний та практичний іспити також складаються за вищою категорією, зазначеною у посвідченні, що повертається.

Зміни в кінці року – водій на «автоматі» чи «механіці»

Микола Горбонос також розповів про зміни, які наберуть чинності  наприкінці  нинішнього року, а саме 28 грудня.  

«У посвідченнях водія в обов’язковому порядку зазначатиметься відмітка про складання кандидатом у водії практичного іспиту на транспортному засобі з автоматичною коробкою передач у вигляді коду «78» у графі 12 посвідчення водія. За наявності такої відмітки водії зможуть керувати лише автівкою з автоматичною коробкою передач. Їздити на механіці буде заборонено»

Важливо. Зміни, які вступлять в силу перед Новим роком не торкнуться тих водіїв, яким посвідчення водія були видані раніше».

Навчання онлайн

Йдеться, зокрема, про забезпечення права громадян на дистанційну форму навчання щодо підготовки водіїв – за допомогою єдиної інформаційної системи МВС. 

«Вчити вдома можна буде  лише теоретичну частину матеріалу – Правила дорожнього руху. Дистанційне навчання з теоретичної підготовки або перепідготовки  водіїв буде здійснюватись акредитованими автошколами для груп у складі не більше 10 осіб. Обмеження у кількості слухачів сприятиме наданню якісної освіти кандидатам у водії», – зазначив  Микола Горбонос.

Він наголосив, що Головний сервісний центр МВС приводить нормативно-правові акти, що регламентують діяльність сервісних центрів МВС, у відповідність  до норм і вимог Європейського Союзу та постанови Кабміну упродовж наступних трьох місяців. Тобто дистанційне навчання водіїв може бути  впроваджене до кінця березня наступного року.

Документи – поштою

Ще буде запроваджено послугу з отримання водійський документів поштою. Замовивши обмін посвідчення водія онлайн, через Електронний кабінет водія, громадянин за бажанням зможе отримати його за допомогою національного оператора поштового зв’язку або кур’єром. Такі нововведення мінімізують контакти з іншими людьми і тому є найбезпечнішим способом отримання документів в період пандемії, а ще – значно заощадять час, витрачений на відвідування сервісних центрів МВС.    

Купівля-продаж авто

Укласти договір купівлі-продажу транспортних засобів онлайн можна буде через Електронний кабінет водія або Єдиний державний вебпортал електронних послуг (Дія).

Начальник РСЦ розповів, що, маючи спільне бажання скористатись такою онлайн-послугою, продавець і покупець, авторизувавшись в системі, заповнюють типовий договір в електронному вигляді. Після цього документ автоматично надсилається до сервісного центру МВС для проведення усіх передбачених перевірок за відповідними реєстрами. Після позитивного опрацювання адміністратором центру продавець та покупець накладають кваліфіковані електронні підписи і договір вважається укладеним. Ця норма набере чинності 28 березня 2022 року.

Зміни у вартості адмінпослуг

Тепер ціна за послугу з реєстрації, перереєстрації для транспортних засобів усіх категорій має єдину ціну – 200 грн, а послуга з відповідального зберігання номерних знаків – 9 грн за добу (без врахування податку на додану вартість).

Шеринг документів

Цей новий функціонал запроваджено спільно з Міністерством цифрової трансформації України. Відтепер відвідувачі сервісних центрів МВС під час замовлення та отримання адміністративних послуг можуть пред’явити електронний паспорт у застосунку Дія та поділитися цифровою копією документа. Завдяки шерингу виконуються одразу дві функції: електронна ідентифікація особи та передача копій електронних документів адміністратору центру.

QRкоди для інформування

За останні 2 місяці сервісні центри МВС суттєво розширили перелік послуг, що їх можна отримати онлайн, скориставшись сервісами,  розміщеними на сайті Головного сервісного центру МВС: https://hsc.gov.ua   та в інформаційних боксах.

«Більше того, ми  запровадили інформування громадян про територіальні сервісні центри  МВС області за допомогою QR-кодів. Вони розміщені не лише на входах в кожен ТСЦ МВС, а й на талонах електронної черги, що формуються через функціонал «Запис в е-чергу» на сайті ГСЦ МВС, – зазначив Микола Горбонос.