Вересень 2021
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  
26.04.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

В Україні прогнозують дефіцит картоплі

1 хвилина на читання

Цьогорічний врожай та якість картоплі може бути недостатнім для того, щоб задовільнити потреби внутрішнього ринку. Експерти попереджають про можливий дефіцит овочів взимку, адже у багатьох регіонах він виріс низькоякісним.

Крім непривабливої для покупців якісті бульби, вони скаржаться і на низький врожай. Цього року вона виросла дрібною – не більше 30 міліметрів у діаметрі. Раніше таку картоплю віддавали на крохмаль чи згодовували худобі, але цього року її вимушені постачати на ринок.

Експерти кажуть, що на вартість картоплі це поки що не впиливає. Вони сподіваються на врожай у північних регіонах країни. Там найближчими тижнями почнуть збирати пізні сорти картоплі. Після цього стане зрозуміло: чи вистачить української картоплі, чи доведеться все-таки їсти імпортну.

Міністерство агрополітики і продовольства планує розширити і посилити у наступному році програму з підтримки картоплярства.

Про це проінформував міністр агрополітики Роман Лещенко.

«Маємо чітке розуміння, що сфері картоплярства потрібна державна підтримка. Зараз в Україні працюють програми підтримки, однак наступного року ми плануємо запустити потужну цільову програму, яка дасть масштабний поштовх для розвитку цієї сфери», – наголосив Лещенко.

За його словами, цьогорічна «невелика програма» з підтримки картоплярства, за рахунок якої аграрії могли отримати компенсацію за обладнання картоплесховищ, організацію переробки продукції тощо, мала на меті «показати приклади ефективного господарювання, формування доданої вартості, розвитку сучасної інфраструктури, а головне – досягти цілі, яку ми ставимо перед собою – імпортозаміщення».