Серпень 2021
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  
06.05.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

Попереду сезон кавунів: плюси і мінуси смугастої ягоди

1 хвилина на читання

Сьогодні практично неможливо зустріти людину, яка відмовляє собі в задоволенні з’їсти кілька часточок соковитого, ароматного кавуна. Смугасті плоди відомі людству вже велику кількість часу. Може, ви ще не знаєте, але кавун є ягодою, а не фруктом або овочем, як багато хто вважає. Він на 90% складається з води, тому чудово втамовує спрагу і підтримує водно-сольовий баланс.

Ця соковита і солодка ягода настільки популярна, що її спеціально заморожують або навіть квасять, щоб насолоджуватися смаком літа цілий рік.

Цей продукт ще й корисний для здоров’я, так як багатий вітамінами А і С, а також антиоксидантами.  

Ще одна корисна властивість кавуна полягає в наявності заліза, яке збільшує гемоглобін, що важливо при анемії і недокрів’ї. Корисні плоди людям з гіпертонією і атонією кишечника. Варто включити кавун в свій раціон харчування при простудних захворюваннях, так як вони знижують температуру і знімають лихоманку.

Корисні речовини в кавуні протистоять процесам старіння і діють, як омолоджуючий засіб. Сік плодів має здатність зв’язувати і виводити з печінки токсичні речовини. На це особливо варто звернути увагу людям, з наявністю хронічних проблем з печінкою, а також при харчових отруєннях. Також це властивість стане в нагоді після вживання антибіотиків.

Відчуття ситості

У дослідженні 2019 року, опублікованому в журналі Nutriens стверджується, що, з’їдаючи близько двох чашок кавуна в день, можна прискорити процес схуднення. Незважаючи на те, що в ягоді багато калорій, відчуття ситості від кавуна приходить швидше, ніж від умовного печива. Причина все в тому ж великій кількості рідини.

Для поліпшення настрою

Ягода в складі має цитрулін, при попаданні в організм людини, він трансформується в амінокислоти, зокрема в аригин. А ця амінокислота сприяє зниженню тиску, а також діє так, що судини стають еластичними. Так що, таку речовину можна сміливо назвати відмінним антидепресантом. У цьому немає нічого дивного, так як смачна їжа завжди стає причиною гарного настрою.

Коли можна давати ягід дітям

Не рідко батьки задаються питанням про те, а з якого віку можна давати такий плід дітлахам, увага при цьому приділяється можливої алергічної реакції. Тут конкретного віку не вказується, але важливо купувати якісні плоди, в яких немає нітратів, так як якщо дорослому людина шкоди може і не бути, а от діток може нудити, рвати і навіть виникнути інтоксикація і почне крутитися голова.

Чим бувають шкідливі кавуни?

Важко повірити, але навіть такий у всіх сенсах чудовий продукт може принести шкоду, точніше шкідливий не сам продукт, звичайно, а те, що в певних випадках він просто протипоказаний. Причому, людям з такими протипоказаннями, сильно засмучуватися не варто, так як ніхто не закликає їх зовсім не їсти таку корисну смакоту, але ось обмежити споживання доведеться. Отже, які ж є протипоказання:

  • якщо людина страждає порушеннями сечового відтоку, то слід обмежити кількість споживання ягоди;
  • при каменях у нирках, якщо вони великі. Справа в тому, що камені можуть почати рух, а тут наслідки можуть бути найважчими;
  • якщо у людини пієлонефрит, тобто нирки просто не можуть повною мірою виводити наявну в організмі рідина;
  • хвороби, які вражають шлунково-кишковий тракт, якщо є метеоризмы. Справа в тому, що тоді споживання продукту стає причиною діареї і газоутворення підвищується;
  • при проявах панкреатиту;
  • при алергічної реакції на таку ягоду.