Серпень 2021
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  
06.05.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

Чи корисні персики?

1 хвилина на читання

Зараз в Україні сезон персиків. Мало хто знає, наскільки корисний для організму цей фрукт. Цей плід необхідно включати в раціон абсолютно всім.

Користь персиків

У персиках містяться такі мінерали як кальцій, залізо, магній, фосфор, калій, натрій, цинк, марганець, фтор та селен.

Фахівці з ароматерапії переконують, що аромат персиків здатний діяти як антидепресант. Ці фрукти сприяють покращення діяльності мозку, пам’яті, підвищує концентрацію уваги.

Персики корисно їсти дітям та вагітним жінкам, а також людям зі зниженим гемоглобіном.

Однією з головних властивостей персика є його загальнозміцнювальна дія – у персиках є велика кількість вітамінів A, C і B. Тому фрукти рекомендують вживати після тривалої хвороби. Один персик надає 3/4 необхідного людині вітаміну С.

Каротин, що міститься в персику допомагає судинам і перешкоджає переродженню клітин. Якщо ви хочете мати гарну оксамитову шкіру та зберегти ефект надовго, то регулярне вживання персиків допоможе покращити живлення шкіри, утримує вологу в клітинах, попереджаючи появу зморщок.

Чим багаті персики?

У персиках дуже багато цукрів і клітковини. Саме це робить їх цінним джерелом енергії. У персиках також міститься багато калію, заліза, фосфору, магнію, фтору, вітамінів А, С, В, Е, К, РР, антиоксидантів, пектинів і органічних кислот. У сезон медики рекомендують включати їх в меню щодня!

Персик корисний сердечникам

У цьому фрукті багато солей калію, які сприяють зміцненню серця. Лікарі рекомендують вживати і при серцевих захворюваннях, зокрема, при порушеннях серцевого ритму і гіпертонічної хвороби. Також цей плід підтримує повноцінну роботу кровоносної системи.

Які вітаміни присутні в персиках

У плодах персика міститься велика кількість цукру (від 5 до 15 %), вільні органічні кислоти (яблучна, лимонна, винна та ін., в сумі від 0.2 до 0,7 %), вітаміни групи B, Вітамін С (аскорбінова кислота), провітамін A (каротин), а також вітаміни К, Е і PP.

Як із чим вживати

Персики, як і будь-які інші фрукти, не варто їсти відразу після основного прийому їжі. Краще почекати 15 хвилин, після обіду або вечері, і сміливо насолоджуватися улюбленим фруктом. Якщо купувати персики в сезон (липень-жовтень), то можна і потрібно їсти їх сирими, в такому вигляді персики максимально корисні.

Якщо ж захотілося персиків взимку, то варто їх трохи вимочити в холодній воді, і спекти пиріг з персиками або зварити компот, так як оброблені нітратами персики можуть бути токсичними для організму. Дітям і вагітним зовсім не варто їсти персики взимку. Винятком є ​​тільки персики, завбачливо заморожені влітку своїми руками.

Кому персики протипоказані?

Якщо у вас підвищена кислотність шлунку – їсти персики вам не рекомендується. Він підвищує апетит і вироблення шлункової кислоти. У період затишшя хвороби можна дозволити собі 1-2 плоди в день.

Також протипоказаний цей фрукт при геморої, атеросклерозі, тромбофлебіті. Їсти його небезпечно через те, що підвищується гемоглобін, а це позначається на згортанні крові.