У Бучі відбувся перший форум щодо реформи шкільного харчування, який відкрила Олена Зеленська
1 хв читання
В Україні розпочато реформу шкільного харчування. Оновлене меню в школах планується впровадити з 1 вересня цього року.
У місті Бучі на Київщині відбувся перший регіональний форум щодо реалізації реформи шкільного харчування в Україні, який ініціювала перша леді Олена Зеленська.
«Ця глобальна реформа, всеукраїнська реформа – про дітей і для дітей, задля здоров’я наших дітей сьогодні і задля здоров’я українців у майбутньому», – цими словами перша леді розпочала свій діалог з освітянами. – Коли я ініціювала реформу шкільного харчування, мені хотілося, щоб діти із задоволенням ходили в їдальню, а їхні батьки були впевнені, що шкільна їжа – корисна, смачна та здорова.
Олена Зеленська анонсувала проведення у регіонах ще чотирьох форумів та подякувала Бучанському міському голові Анатолію Федоруку за чудову організацію першої маштабної зустрічі у міському парку.
Міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко розповів, що українські школярі в середньому споживають 67 грамів цукру на добу. Це перевищує норму у три рази.
«При рекомендованих 25 грамах, діти до 3-х років уже споживають у нас близько 50 грамів цукру на добу. Збільшується споживання майже в два рази. Якщо ми говоримо про шкільний вік, то в середньому діти у нас споживають 67 грамів цукру. Тобто, вже аж в три рази перевищення.“
За його інформацією це призводить до того, що у нас ожиріння у дітей. Наприклад, 12% юнаків і 8% дівчат мають ожиріння у віці від 11 до 17 років.
Міністр освіти та науки Сергій Шкарлет повідомив:
“ З 1 вересня всі повинні бути активно включені в процес цієї реформи. Повернення назад не буде! Це здоров’я наших дітей! Здоров’я нашої нації“, – наголосив Шкарлет.
Він також наголосив, що дотримання санітарних норм та регламенту у шкільних їдальнях посилено контролюватиметься з 1 вересня 2022 року.
“Вже з осені 2021 року у 380 закладах освіти Київщини харчування для дітей стане набагато якіснішим, здоровішим і смачнішим.” – зазначив голова Київської обласної державної адміністрації Василь Володін.
Так, вже з цього навчального року в українських школах введуть нове меню зі 160 страв, в розробці яких брав участь відомий український кулінар Євген Клопотенко.
Крім теоретичної частини на форумі пройшов майстерклас з приготування страв шкільного меню. Його учасники за 45 хвилин приготували сім страв шкільного харчування на 600 осіб.
Зокрема, рибні котлети, плов із куркою, італійський суп із сезонних овочів – мінестроне. Також салат із капусти, салат із моркви та яблук. десерт – запіканка.
Зазвичай їжу готують зранку на цілий день. Але за новою нормою, кухарі починатимуть приготування перед кожним приходом дітей до їдальні, зазначили на форумі. Окрім цього, обговорили й технічне забезпечення шкільних кухонь та наголосили: нове меню не є обов’язковим. Кухарі можуть запропонувати свій перелік страв, але щоб готувати їх школярам, меню повинна затвердити регіональна Держпродспоживслужба.
Захід відбувся за підтримки Міністерства освіти і науки, Міністерства охорони здоров’я, Міністерства економіки, Міністерства розвитку громад та територій, Державної служби з питань безпечності харчових продуктів і захисту споживачів, ДП «Прозорро» та за підтримки ГО «Національна асоціація громадського харчування».
Нагадаємо, що травні 2021 року було презентовано нове повноцінне 4-тижневе меню, яке розробили шеф-кухар Євген Клопотенко та команда проекту CultFood спільно з технологами, дієтологами та представниками МОЗ України.