Серпень 2021
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  
01.05.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

Бучанські медики розповідають як налагодити правильне харчування під час грудного вигодовування

1 хвилина на читання

До Всесвітнього тижня підтримки грудного вигодовування новий лікар-педіатр Бучанського центру первинної медико – санітарної допомоги Анастасія Жога, яка вже розпочала набирати пацієнтів в амбулаторії групової практики №1,  розповідає читачам про цей важливий, іноді складний для жінки процес.

Що відбувається з молочними залозами вагітної жінки?

Під час вагітності жінка помічає зміни молочних залоз, а саме , їх збільшення, може відчувати больові відчуття , що пов’язано з синтезом гормону вагітності та ростом  залозистої тканини.

Вже під час другого триместру вагітності починає синтезуватися грудне молоко за рахунок гормону пролактину. Тому навіть передчасно народжені діти можуть отримувати  грудне молоко. Після народження дитини та правильного прикладання її до грудей в організмі матері виділяється гормон окситоцин , який впливає на виділення молока назовні.

Запорука успіху грудного вигодовування

Дуже важливо після народження дитини реалізувати можливість виведення грудного молока, а це підтримується завдяки:

  • сумісного перебування матері та дитини;
  • в перші дні життя – виключно грудне вигодовування;
  • правильного прикладання;
  • регулярного смоктання упродовж дня;
  • нічних годувань;
  • не використовувати прикорми та іншу рідину, окрім грудного молока – в перші 6 місяців життя.

Чому дитину потрібно прикладати часто та за вимогою?

Після народження дитини та правильного прикладання її до грудей в організмі матері виділяється гормон окситоцин , який впливає на виділення молока назовні, отже, часте правильне прикладання запорука успіху грудного вигодовування.

Чим частіше прикладаємо, тим більше стимулюється сосок та ареола , що призводить до синтезу окситоцину, який відповідає за виділення молока назовні.

Через 15-20  хвилин після прикладання дитини до грудей збільшується рівень пролактину, який відповідає за вироблення молока. Найбільша кількість пролактину виділяється в нічні години, саме тому важливо підтримувати нічне вигодовування.

При надмірній кількості молока та недостатньому прикладанні дитини до грудей виділяється гормон інгібітор грудного молока, що призводить до зниження лактації у матері.